Zoeken
 


In Groot-Brittannië al 800 jaar dezelfde families aan de macht

Laatste wijziging: vrijdag 28 november 2014 om 08:52, 2343 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 28 november 2014

Twee economen hebben onderzoek gedaan naar 28 generaties Britten en kwamen tot de ontdekking dat de rijkste 1 procent al tenminste 800 jaar aan de macht is. Gregory Clark van de Universiteit van Californië in Davis en Neil Cummins van de London School of Economics keken naar achternamen en opleidingsniveau in de periode tussen 1170 en 2012.

De Engelse bovenklasse nam in de elfde eeuw al achternamen aan die vandaag de dag nog steeds bestaan. Deze achternamen – waaronder Bakersville, Percy, Darcy, Montgomery, Neville en Talbot – werden gecombineerd met gegevens over bezittingen en studies aan Cambridge en Oxford.

Achternamen werden in 1066 voor het eerst aangenomen in Engeland, met name door de Normandische, Bretonse en Vlaamse veroveraars van Engeland. Na 1950 worden de achternamen van de elite nog net zo vaak gevonden als daarvoor, aldus de onderzoekers.

Rijkdom en macht zijn erfelijk, zo blijkt uit de studie. Mensen die afstammen van Montgomery’s en Percy’s hebben een onevenredig grote kans om tot de hedendaagse elite te behoren. Daarnaast is het onderwijsbeleid in Groot-Brittannië sterk gericht op de elite. Tot 1986 vroegen Britse universiteiten geen collegegeld, maar tegenwoordig behoren ze tot de duurste ter wereld.

Alle sociale en economische veranderingen die we zo vanzelfsprekend vinden, hebben helemaal niets veranderd aan de correlatie tussen elite, opleiding en sociale status.Bron: http://www.ninefornews.nl

Voeg toe aan: