Zoeken
 


'Bijlen van 1,8 miljoen jaar oud opgegraven in Maleisië'

Laatste wijziging: maandag 2 februari 2009 om 14:13, 3138 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 2 februari 2009

Archeologen uit Maleisië zeggen zeven bijlen van 1,8 miljoen jaar oud opgegraven te hebben. Als dit zo is zijn het de oudste ooit gevonden bijlen.

Afbeelding: Universiti Sains Malaysia

De bijlen werden juni vorig jaar gevonden in Perak, een staat in het noordwesten van Maleisië. Een laboratorium in Tokio stelde de ouderdom van de bijlen vast op 1,83 miljoen jaar. Mokhtar Saidin, hoofd van het Centrum voor Archeologisch Onderzoek van de universiteit van Maleisië, heeft dat recent laten weten.

Het laboratorium berekende de ouderdom van de bijlen vast aan de hand van het gesteente waarin ze werden gevonden. De archeologen hopen in het gebied ook menselijke resten te vinden. Die kans achten ze zelf echter klein, gezien het warme en vochtige klimaat in het gebied.

De gevonden bijlen zijn het oudste bewijs van de aanwezigheid van de prehistorische mens in zuidoost Azië. De vondst zou daarnaast de zogenaamde Movius Line-theorie verwerpen die zegt dat de handbijl in dit gebied niet werd gebruikt.

De oudste bewijzen van menselijk leven die eerder in Maleisië gevonden werden waren stenen werktuigen van ongeveer 200.000 jaar oud. Deze werden in hetzelfde gebied gevonden. De oudste menselijke resten die in Maleisië gevonden zijn waren ongeveer tienduizend jaar oudBron: historiek.net

Voeg toe aan: