Zoeken
 


Vluchtelingen vloedgolf: Duitse politiek overweegt verplichte opname in huizen burgers?

Laatste wijziging: donderdag 16 oktober 2014 om 14:44, 1543 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 16 oktober 2014

Vooral linkse politici, maar ook christendemocraten voelen wel wat voor het plan om vluchtelingen in de huizen van burgers op te nemen.

Heel Europa heeft sinds het begin van de zo bejubelde ‘Arabische Lente’ te maken met een fors aanzwellende stroom vluchtelingen uit het Midden Oosten en Afrika. Vooral Duitsland kampt met een ware vloedgolf, waardoor de opvangcentra uitpuilen. Politici roepen burgers daarom op om hun leegstaande woningen ter beschikking te stellen. Sommigen suggereren zelfs dat Duitsers gedwongen zouden kunnen worden om vluchtelingen in hun eigen woningen op te nemen.

In de noordelijke deelstaat Schleswig-Holstein zitten de socialistische SPD, de Groenen en het regionale Kiezersverband (SSW) samen in een overduidelijk zeer links georiënteerde regering. Die heeft inmiddels met de nodige schandalen te kampen, zoals de minister van Onderwijs die onlangs vanwege verdenking van omkoperij moest terugtreden. Kort daarop trad ook de minister van Binnenlandse Zaken af wegens belangenverstrengeling.

Zijn opvolger roept de burgers van de deelstaat op om de overheid te helpen met het opvangen van het enorme aantal vluchtelingen. Mensen met leegstaande woningen ‘mogen’ zich daarvoor bij hun gemeente aanmelden.

Martin Link, woordvoerder van de Vluchtelingenraad in Schleswig-Holstein, juicht het idee toe, maar acht ‘de gemeenschappelijke plaatsing van vluchtelingen en burgers in één en dezelfde woning zeer problematisch’, omdat hij bang is dat de vluchtelingen dan als ‘hulpkrachten’ zullen worden misbruikt.

Ook de Groenen (Duitse versie van GroenLinks) vinden het een ‘sympathiek idee’ als Duitsers vluchtelingen in hun eigen woningen gaan opnemen, want ‘in de regel zijn het zeer vriendelijke, openhartige en intelligente mensen uit de middenstand, die bij ons komen... Door het persoonlijke contact is de vluchteling vaak geen buitenlander meer.’

De linkse regering rekent er dan ook op dat de Duitse bevolking zich ‘zeer hulpvaardig’ betoont. Verreweg de meeste commentaren onder de artikelen in de media laten echter zien dat dit allesbehalve het geval is. Ook politici van de grootste partij in de bondsregering, het CDU, staan echter open voor het plan, ‘zolang het maar niet tot een gedwongen opname komt’.

 

Xander

(1) KOPPBron: xandernieuws

Voeg toe aan: