Zoeken
 


Radiotherapie tegen kanker op komst zonder haarverlies of misselijkheid

Laatste wijziging: maandag 8 april 2013 om 09:44, 2203 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 8 april 2013

Wetenschappers hebben een nieuwe radiotherapie ontwikkeld voor kankerpatiënten zonder vervelende neveneffecten zoals haarverlies of misselijkheid. De methode is al succesvol gebleken in experimenten met muizen, maar moet nog getest worden op mensen.

Bij de huidige radiotherapie, waarbij ioniserende stralen de kankercellen bestrijden, is er helaas wel sprake van die neveneffecten. Veelvoorkomende gevolgen zijn haarverlies, diarree, misselijkheid en een pijnlijke huid.

Snelle groei
Dat komt omdat de behandeling bij de strijd tegen de kankercellen ook tijdelijk sommige gezonde cellen kan beschadigen. Zo worden bijvoorbeeld de haarfollikels vernietigd, omdat ze net als kankertumoren opgebouwd zijn uit snelgroeiende cellen.

Kankercellen groeien sneller dan normale cellen en absorberen in dat proces ook meer stoffen, waardoor de normale cellen minder zuurstof krijgen. In de nieuwe studie haalden professor Frederick Hawthorne en zijn team van de Universiteit van Missouri voordeel uit die eigenschap.

Boor
Zo dwongen ze de kankercellen tot de opname en opslag van een versie van het chemische element boor, ontwikkeld door de professor. Kleine hoeveelheden boor spelen een versterkende rol in de celwand van alle planten en worden ook vaak gevonden in aarde.Bron: hln.be

Voeg toe aan: