Zoeken
 


Op internet is de Bitcoin keiharde handel - Bitcoins populair na Cyprus-crisis

Laatste wijziging: woensdag 3 april 2013 om 13:23, 3465 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 3 april 2013

Toeval of niet: de afgelopen weken tijdens de crisis in Cyprus verdubbelde de waarde van de Bitcoin. Dat is een virtuele munt, die alleen op internet bestaat en steeds populairder wordt.

Klik hier voor video

De virtuele internetmunt Bitcoin wordt steeds populairder. Bitcoin bestaat alleen op internet, waar mensen hem zonder tussenkomst van banken en van staten gebruiken voor aankopen of beleggingen. Wie een Bitcoin wil hebben, moet daar op dit moment bijna 80 euro voor betalen. Begin januari was de munt nog 10 euro waard.

De afgelopen weken gebeurde iets opvallends. Nadat bekend was geworden dat bankspaarders op Cyprus moeten meebetalen aan het redden van hun banken, verdubbelde de koers. "Wat altijd tegen Bitcoin werd gebruikt, namelijk dat er geen staat achter zit die zorgt dat het geld gedekt is, blijkt niet altijd de waarde te hebben die mensen dachten", zegt oprichter van Bitbank.nl Robert-Reinder Nederhoed.

Consultant Jacob Boersma van Innopay: "Je ziet nu dat het vertrouwen in de euro in een aantal landen flink is afgenomen, en je ziet dat de waarde van de Bitcoin flink toeneemt. Ik denk dat er zeker een verband tussen is, maar hoe het precies zit is moeilijk te zeggen. Je kan in de economie geen wetmatigheid laten gelden".

Ingewikkelde formules

Bitcoins bestaan sinds 2009. Een anonieme internetter bedacht een manier waarop mensen elkaar kunnen betalen, zonder dat banken erbij betrokken zijn die transactiekosten berekenen. De munt wordt in tegenstelling tot echt geld niet geslagen, maar door ingewikkelde cryptografische formules berekend. Iedereen kan meedoen en de software is openbaar. Dit systeem zorgt ervoor dat munten niet te kopiëren zijn en dat er maar een beperkt aantal van is.

"Virtuele munteenheden bestaan eigenlijk al heel erg lang. Heel vaak worden die gebruikt door bijvoorbeeld winkelketens of op de kermis. Dat is niet zo heel bijzonder. Wat aan Bitcoin bijzonder is, is dat er geen centrale plek is waar de uitgifte van die munten gebeurt", zegt Boersma van Innopay.

Pizza's en huizen

Met Bitcoins kunnen op steeds meer plekken aankopen worden betaald. Zo kunnen Amerikanen er pizza's mee bestellen. In Capelle aan den IJssel staat zelfs een eengezinswoning te koop, voor 6000 bitcoins (ongeveer 450.000 euro).

Inmiddels is er voor meer dan 836 miljoen euro aan Bitcoins in omloop. Analisten spreken van "een goudkoorts". Maar de Bitcoin is niet zonder risico: hackers hebben al verschillende keren in computers ingebroken en Bitcoins gestolen.



Bron: nos.nl

Voeg toe aan: