Zoeken
 


Analisten verketteren Cyprusbesluit als einde verhaal voor eurozone

Laatste wijziging: zondag 17 maart 2013 om 19:51, 3637 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 17 maart 2013

Duitse minister van Financiën en IMF wilden gedwongen afdracht van 40% - Cypriotische media geven Duitsland en Nederland de schuld - 'Democratie en rechtstaat afgeschaft om euro overeind te houden'.Zowel onafhankelijke Europese als niet-Europese analisten verketteren het eerste besluit dat de eurogroep van ministers van Financiën onder leiding van 'onze' minister Dijsselbloem heeft genomen. De gedwongen inbeslagneming van 6,5% tot 9,9% van de saldo's van alle bankrekeninghouders op Cyprus wordt breed gezien als het bewijs dat de democratie nu definitief uit Europa is verdwenen en dat straks alle Europeanen gedwongen zullen worden een deel van hun geld en welvaart aan de staat af te staan.

De Cyprus-'deal' had voor de gewone man nog veel erger kunnen uitpakken. De Duitse minister van Financiën Schäuble en het IMF zouden volgens de staatszender CyBC namelijk een gedwongen 'bijdrage' van maar liefst 40% hebben geëist. Uiteindelijk werd besloten tot 'slechts' 6,5% voor rekeningen tot 100.000 euro en 9,9% voor hogere bedragen.

'Brussel dreigde met dichtdraaien geldkraan en instorten eurozone'

Het besluit leidde in Cyprus tot heftige reacties. In Limassol probeerden woedende burgers de geblokkeerde pinautomaten uit hun verankering te trekken en open te breken, om alsnog aan cash geld te komen. De Cypriotische media geven met name Duitsland en Nederland de schuld van alle ellende. (1)

President Anastasiades verklaarde dat 'Brussel' niet met Cyprus onderhandeld heeft, maar de maatregel onder grote druk heeft opgelegd door te dreigen met het dichtdraaien van de geldkraan en daarna de mogelijke instorting van de hele eurozone. Volgens hem heeft de EU Cyprus tot zondebok gemaakt. Hij zei echter dat hij wel moest toestemmen omdat anders het hele bankensysteem zou zijn ingestort en Cyprus bankroet zou zijn gegaan. (2)

Benauwde dagen

Overigens volgen er nog een paar benauwde dagen, want het Cypriotische parlement komt niet vandaag, maar pas morgen bijeen om over de maatregel te stemmen. De EU had er juist op aangedrongen om dit nog vandaag te doen, omdat morgen de banken in de rest van Europa weer opengaan en het gevaar van een bankrun in met name de zuidelijke probleemlanden niet is geweken. Op Cyprus zelf gaan de banken pas dinsdag weer open.

Bovendien is nog lang niet zeker dat het parlement met de maatregel zal instemmen, aangezien president Anastasiades de medewerking van de oppositie nodig heeft omdat hij geen parlementaire meerderheid heeft. Drie partijen hebben al laten weten tegen de nieuwe wet te stemmen. (3)

'Burgers eurozone niet langer zeker van hun geld'

Over de hele wereld reageerden financiële analisten en specialisten met verbazing en zelfs ontzetting over het besluit van de eurogroep. Markanalisten waarschuwen dat de gedwongen afdracht van het (spaar)geld van de burgers in met name de crisislanden van de eurozone voor paniek kan zorgen en de euro zal doen verzwakken. 'De burgers van Europa zullen in grote onzekerheid verkeren, omdat niet uit te sluiten is dat dezelfde actie ook elders zal plaatsvinden,' zei Annalisa Piazza van de Newedge Group.

Royal Bank of Scotland specialist Alberto Gallo noemde de maatregel overbodig, omdat de Cypriotische banken over activa beschikken die zevenmaal groter zijn dan de economie van het land. Hij verwacht dat er nu een kapitaalvlucht uit Cyprus naar andere landen op gang zal komen. (4)

Ook Jacob Kirkegaard van het Peterson Institute for International Economics in Washington verklaarde tegenover de New York Times dat de deal betekent dat de burgers in Europa niet langer zeker kunnen zijn van hun geld en dat we met deze maatregel 'een nieuwe wereld' zijn binnengegaan. Vooral het besluit om ook de gewone spaarder mee te laten betalen had hem verrast en zou een signaal zijn dat de EU bang is dat de hele Cypriotische economie zal instorten als alleen bedrijven de rekening hadden moeten betalen (5).

De bankrun in Cyprus gisteren was in zijn ogen geheel voorspelbaar. 'De mensen worden zaterdag wakker en horen op de radio dat hun bankrekeningen in gevaar zijn. Dan is het toch duidelijk dat ze zullen proberen hun geld van de bank te halen.' (5)

'Europese spaarders hoe dan ook de klos'

De Zwitserse Neue Zürcher Zeitung constateert in een redactioneel commentaar dat de Europese spaarder hoe dan ook de klos zal zijn, of dat nu via inflatie gebeurt die ontstaat na het monetariseren van de enorme schuldenberg -dus het onbeperkt aanzetten van de geldpersen- of door een gedwongen 'stabiliteitsbijdrage' zoals op Cyprus. Het enige 'goede' van de maatregel: de Europeanen worden nu gedwongen de stabiliteit van het financiële systeem, waar zij hun geld aan toevertrouwen, zorgvuldig in de gaten te houden. (6)

De president van de Deense Saxo-Bank, Lars Seier Christenen, schreef op zijn blog dat de maatregel van de eurogroep een fundamentele inbreuk is op de eigendomsrechten van de burger die 'iedere bankrekeninghouder in Europa koude rillingen zal bezorgen. Ik kan er nog steeds niet bij dat dit werkelijk gebeurd is.' (8)

'EU heeft alle principes vernietigd - Einde eurozone is begonnen'

'Met de afgedwongen plundering van de bankrekeningen van de Cyprioten heeft de EU alle principes vernietigd.' Analisten van de Deutsche Wirtschafts Nachrichten gaan nog een stap verder en stellen dat 'vertrouwen en geloof, de rechtstaat, het straf-de-schuldige principe en solidariteit met de zwakkeren zijn verdwenen. De gevolgen van de verrassingsoverval van Brussel zullen ernstig zijn: ze markeren het begin van het einde van de eurozone.' (7)

'De boodschap van 16 maart 2013 voor de eurozone luidt: het spel is voorbij.' De Cypriotische maatregel van het 'zelfmoordcommando' onder leiding van de ECB, het IMF en eurogroep voorzitter minister Dijsselbloem toont aan dat de Europese schuldencrisis 'duidelijk zeer ernstig' is en de 'redders van de eurozone compleet het overzicht hebben verloren.'

'EU heeft democratisch masker afgedaan'

De eurocraten zijn 'keihard', want de 'bijdrage' die gedwongen van de Cypriotische bankrekeningen wordt afgeschreven heeft voorrang boven alle andere betalingen zoals de huur, de boodschappen in de supermarkt, de stroomrekening, et cetera. 'Dit is het staatssocialisme op zijn ergst. Zo'n actie is alleen mogelijk als de EU zijn masker heeft afgedaan. Principes die voor een normale omgang in een democratische samenleving gelden zijn voor overbodig verklaard.'

Bovendien heeft de EU zijn eerdere toezeggingen dat de rekeningen van de gewone burgers zijn gegarandeerd 'verraden'. 'De bankrekeningen zijn nu officieel net zo onzeker als spaarrekeningen. Het principe van vertrouwen en geloof is nu officieel buiten werking gezet. In plaats daarvan geldt nu willekeur.' Voor iedere Europeaan wordt opnieuw pijnlijk duidelijk dat als de banken falen, de burgers betalen.

'Democratie en rechtstaat afgeschaft om euro overeind te houden'

De Cyprusmaatregel heeft één van de basispeilers van de EU, namelijk de solidariteit met de zwakkeren, vernietigd. 'Zonder enige democratische legitimiteit is de groep van de EU, het IMF en de ECB vastbesloten de ondergang af te wenden, maar dat zal niet lukken. De nachtelijke overval op de bankrekeningen van de Cyprioten kan namelijk in ieder land worden herhaald. De eveneens niet gekozen voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, heeft zaterdag immers uitdrukkelijk gezegd dat deze maatregel ook in andere landen mogelijk is, maar op dit moment niet wordt gepland.'

'Het einde van de eurozone is aangebroken. Nu wordt duidelijk waar iedere goede Europeaan zonder de marihuana van de eurofielen al lang bang voor is, namelijk dat de technocraten de controle over zichzelf zijn kwijtgeraakt. De EU kan de euro alleen nog overeind houden als de democratie, de rechtstaat en de burgerrechten worden afgeschaft. Hiermee is het verval van de eurozone begonnen. Voor kritische geesten komt dit niet als een verrassing, want voor iedereen met gezond verstand zijn de constructiefouten (van de eurozone) onafzienbaar.'

'Redden wie zich redden kan!'

Het besluit van de EU, het IMF en de ECB is volgens de DWN analisten dan ook één van de categorie 'redden wie zich redden kan!' en werd genomen door 'leiders' die weliswaar met belastinggeld worden betaald maar alleen aan hun eigenbelang denken. 'Het is denkbaar dat Europa zijn grootste solidariteit laat zien door deze oncontroleerbaar geworden politieke en financiële elite, die van het 'vredesproject' een moorddadig schouwspel hebben gemaakt, af te schaffen.' (8)

 

Xander

 

(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(2) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(3) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(4) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(5) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(6) Neue Zürcher Zeitung
(7) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(8) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(9) Zero Hedge



Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: