Zoeken
 


Leger Zwitserland bereidt zich voor op instorting EU en vluchtelingenstroom

Laatste wijziging: woensdag 10 oktober 2012 om 08:42, 2730 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 10 oktober 2012

Zwitserland houdt er rekening mee dat de crisis in de eurozone steeds ernstiger wordt en er gewelddadige maatschappelijke onrust zal ontstaan zodra de Europese muntunie in elkaar stort. De Zwitserse minister van Defensie Ueli Maurer zei gisteren niet langer uit te sluiten dat in de komende jaren het leger moet worden ingezet om de grenzen veilig te stellen en de te verwachten vluchtelingenstroom uit de eurozone te controleren.

Eén van de gevolgen van de forse bezuinigingen is dat de EU een zwakkere defensie krijgt. Zwitserland vreest dat de landen in Europa daardoor kwetsbaar zullen worden voor buitenlandse druk en chantage, waardoor de veiligheid van het continent in gevaar komt omdat ze zich niet langer afdoende kunnen verdedigen.

Maurers ministerie bevestigde de Zwitserse zorgen over de situatie in Europa. Er is een steeds grotere kans op onrust en geweld in de eurozone. Vooral Griekenland, Spanje en Italië worden door massale werkloosheid getroffen, waardoor de bevolking radicaliseert en er steeds meer gewelddadige demonstraties plaatsvinden.

Griekse premier: Democratie vecht voor laatste kans
De Griekse premier Antonis Samaras stelde vorige week dat de democratie in zijn land 'voor zijn leven vecht' en dat er chaos zal uitbreken als zijn kabinet valt. 'Mijn regering is de laatste kans voor Griekenland,' waarschuwde hij. Ondanks de € 240 miljard die het land aan hulp kreeg zouden de Grieken in vijf jaar één derde van hun -overigens uitsluitend met EU geld bewerkstelligde- levensstandaard hebben moeten inleveren. Volgens Samaras zitten de Grieken daarom aan hun taks en kunnen ze niet nóg meer opbrengen. (2)


Zwitsers versterken defensie
De Zwitsers vrezen dat de onrust in Griekenland, Italië, Spanje en straks mogelijk ook Frankrijk zal overslaan naar hun eigen land, reden waarom de defensie van Zwitserland wordt versterkt. In totaal moeten er 100.000 soldaten -voor Europese begrippen zeer veel voor zo'n klein land- paraat staan, gaat de defensiebegroting naar € 5 miljard en wordt de nieuwste versie van het Zweedse gevechtsvliegtuig Saab Gripen aangeschaft*.

Vluchtelingenstroom uit eurozone
De 2000 hoogste officieren van het Zwitserse leger hebben reeds een oefening ('Stabilo Due') gehouden met een scenario waarin de omliggende buurlanden ten prooi vallen aan gewelddadigheden en er een vluchtelingenstroom naar het veilige Zwitserland op gang komt. Tevens gaat de stafchef van het leger Andrë Blattmann vier bataljons met in totaal 1600 militaire politieagenten inzetten om de grenzen te beveiligen. (1)
* Uit andere berichten blijkt dat de aankoop van deze straaljager op losse schroeven staat omdat deze niet zou voldoen aan de eisen en kwalitatief minder is als de reeds in gebruik zijnde Amerikaanse F-18's.


Xander
Bron: xandernieuws.punt.nl

Voeg toe aan: