Zoeken
 


3D zonnepanelen kunnen 20 keer meer energie opleveren

Laatste wijziging: dinsdag 2 oktober 2012 om 09:21, 3745 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 2 oktober 2012

MIT-onderzoekers hebben een nieuwe driedimensionale zonnepaneel ontwikkeld dat tot 20 keer meer energie per vierkante meter kan produceren dan de traditionele platte zonnepanelen.

Het MIT team testte meerdere uitvoeringen van gestapelde PV panelen en kwam uit op een 3D-vorm die het meeste licht opneemt, ook wanneer het bewolkt is. Het gevolg is een tot 20 maal hogere productie van zonne-energie. Omdat er meer zonnecellen nodig zijn is de prijs wel iets hoger, maar volgens het MIT maakt het fotovoltaïsch materiaal slechts 35% uit van de totale kosten.

De opmerkelijke resultaten, gepubliceerd in Energy and Environmental Science, wijzen op een nieuwe veelbelovende manier om zonnepanelen nog effectiever te gebruiken, zonder extra ruimte op te offeren. De 13-jarige jongen Adien Dywer had vorig jaar met z’n zonneboom ontwerp gebaseerd op de Fibonacci reeks, de onderzoekers al op deze opmerkelijke bevinding gewezen.

Na verschillende testen lieten de resultaten zien dat zonlicht opvangen vanuit verschillende hoeken de voorkeur geniet boven platte zonnepanelen, vooral bij bewolkt weer en voor gebieden verder van de evenaar af. Deze resultaten bevestigen de theorie van Adiean Dywer. Volgens Professor Jeffrey Grossman, ‘kan dit concept een belangrijke rol gaan spelen voor de toekomst van zonnepanelen.’

De tijd is rijp voor dergelijke innovaties, aldus Grossman, aangezien zonnecellen steeds goedkoper worden en de installatie ervan eenvoudiger, zullen de voordelen van 3D zonnepanelen dienovereenkomstig groeien.



Bron: happynews.nl

Voeg toe aan: