Zoeken
 


Big Pharma is een poel van verderf waar corruptie en onwetendheid regeren

Laatste wijziging: maandag 1 oktober 2012 om 13:40, 2037 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 1 oktober 2012

Wat als uw dokter toegaf dat hij eigenlijk niet weet wat de effecten zijn van de geneesmiddelen die hij u net voorschreef? Het klinkt als een dystopie, maar volgens het nieuwe boek ‘Bad Pharma’ van Ben Goldacre, waarover The Economist bericht, is dit een alledaagse realiteit.

Goldacre is een Brits dokter en auteur die in 2008 ophef maakte met zijn eerste boek ‘Bad Science’, waarin hij homeopathie, reiki-therapie, Hopi-oorkaarsen en andere ‘placebo-ceremonieën’ op de rooster legt. Nu richt hij zijn vizier op de globale farmaceutische industrie die 464 miljard euro waard is.

Het boek is vlot leesbaar, maar uiterst schokkend. Op de allereerste pagina verklaart Goldacre: “De geneeskunde is stuk en de mensen waarop we vertrouwen om de brokstukken te lijmen hebben gefaald.”

Wat vroeger een objectief wetenschappelijk proces was dat vaststelde of nieuwe medicijnen werken, of ze beter zijn dan de oude en of hun neveneffecten aanvaardbaar zijn, is nu een poel van verderf waar corruptie en onwetendheid regeren.

Farmaceutische bedrijven begraven klinische tests die negatieve resultaten opleveren en publiceren enkel de positieve. De tests zijn uitermate kleinschalig en onrepresentatief en de statistische analyses worden langs alle kanten gemanipuleerd. Tests zijn niet meer dan marketingcampagnes.

Regulerende instanties beschermen ten allen koste de belangen van de grote firma’s. Medische vaktijdschriften doen niet aan fact-checking. Wetenschappelijke studies worden neergepend door commerciële ghostwriters. Dokters worden gebombardeerd met advertenties.

Het boek is soms zo schokkend dat het onwaarschijnlijk klinkt, maar Goldacre steunt al zijn stellingen met uitgebreid onderzoek en voorbeelden.

Als de analyse van Goldacre correct is, is de huidige staat van de Westerse geneeskunde beschamend en lopen miljoenen patiënten hoge risico’s op incorrecte behandelingen.Bron: express.be

Voeg toe aan: