De Partij van de Arbeid wil dat er veel strengere straffen komen voor bankiers en beurshandelaren die zich schuldig maken aan fraude en marktmisbruik. De partij wil ’serieuze gevangenisstraffen’ voor deze mensen, straffen die in de hele Europese Unie hetzelfde moeten zijn. Dat stelt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt voor, daarbij gesteund door de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten waarvan de PvdA in het Europarlement deel uit maakt.
Volgens de PvdA komen fraudeurs en ’marktmisbruikers’ (bijvoorbeeld mensen die de markt voor hun eigen gewin manipuleren) nu veel te gemakkelijk weg met hun daden. De huidige straffen schrikken niet genoeg af, stelt Bozkurt, en helpen dus niet om een nieuwe crisis te voorkomen.
Ongelijkheid
In de EU ziet de PvdA veel ongelijkheid in de aanpak van fraude en marktmisbruik. In Slovenië bijvoorbeeld staat er voor marktmanipulatie een minimale gevangenisstraf van vijftien dagen, terwijl dat in Italië tenminste twee jaar is. In Bulgarije en Hongarije zijn er zelfs alleen maar boetes voor deze financiële misdaad. Toezichthouders kunnen vaak ook moeilijk hun werk doen omdat hun gezag bij de grens ophoudt, ziet Bozkurt, of omdat er een nieuw financieel product wordt bedacht dat niet in de richtlijnen past. Dat moet anders volgens de PvdA’er: „Als de criminaliteit internationaal is, moet je die ook internationaal aanpakken.” Dus wil de Europarlementariër in de hele EU dezelfde hardere straffen voor dit soort misdaden.
In het voorstel is er ook aandacht voor de opsporing. Bozkurt wil dat in alle EU-landen genoeg toezichthouders komen zodat het toezicht gelijk wordt getrokken. Mensen die fraude overwegen kunnen dan niet kiezen waar in de EU ze de minste kans op vervolging hebben. Het aantal medewerkers bij de nationale toezichthouders loopt sterk uiteen, de grootste toezichthouder heeft 127 medewerkers en de kleinste slechts 2.
Richtlijn Marktmisbruik
Er bestaat nu al de Richtlijn Marktmisbruik uit 2003, maar die richtlijn is volgens de PvdA dus ontoereikend, Bozkurt noemt het ’een papieren tijger’. „Het is belangrijk dat het publiek, het bedrijfsleven en de overheid vertrouwen herwinnen in de financiële markten. We moeten voorkomen dat marktmisbruik er toe leidt dat we nog dieper in een crisis belanden door nu zware straffen in te voeren.” 10 juli zal het Europarlement over het voorstel stemmen.
Bron: spitsnieuws.nl
Voeg toe aan: