Zoeken
 


Biobrandstoffen leidt tot honger voor miljoenen

Laatste wijziging: dinsdag 18 september 2012 om 09:09, 2858 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 18 september 2012

Land dat gebruikt wordt om Europese wagens te voorzien van biobrandstof kan genoeg tarwe en maïs produceren voor 127 miljoen mensen, zo stelt Oxfam Novib aan de vooravond van de EU-bijeenkomst van energieministers op Cyprus. Steeds meer mensen krijgen te maken met gebrek aan voedsel nu de voedselprijzen naar grote hoogte zijn gestegen en er te veel voedsel in de benzinetank verdwijnt. Oxfam Novib roept de EU daarom op om haar gevaarlijke en marktverstorende biobrandstoffen-beleid radicaal te herzien.

Het nieuwe Oxfam Novib-rapport, The Hunger Grains, onderdeel van de internationale Oxfam GROW-voedselcampagne, waarschuwt dat de groeiende Europese dorst naar biobrandstoffen de wereldvoedselprijzen omhoog stuwt en in arme landen tot nog meer honger en ondervoeding leidt.

In 2008 werd door de EU al bijna 3 miljard euro uitgegeven aan belastingvoordelen en stimuleringsmaatregelen voor de productie van biobrandstoffen. De verplichte bijmenging van biobrandstof kan in 2020 elke EU-burger zelfs 30 euro per jaar gaan kosten.Dit rapport verschijnt omdat de EU-energieministers vandaag vergaderen over een nieuwe strategie inzake hernieuwbare energie voor na 2020. Huidige EU-richtlijnen eisen dat 10 procent van de brandstof voor transport uit hernieuwbare bronnen komt. Het merendeel hiervan is eerste generatie biobrandstof gemaakt uit voedselgewassen.

“De verplichte EU-richtlijn van 10 procent heeft een run op biobrandstoffen ontketend en verklaart mede de torenhoge voedselprijzen. Biobrandstoffen waren bedoeld om tot groener vervoer te leiden, maar Europese overheden verspillen er veel te veel belastinggeld aan, terwijl het miljoenen mensen van toegang tot voedsel, land en water berooft”, zo stelt Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib.

“De huidige piek in wereldvoedselprijzen moet de EU-energieministers wakker schudden. Heel eenvoudig. Als de EU haar plicht tot bijmenging van biobrandstof niet schrapt verdubbelt de consumptie van biobrandstoffen de komende jaren en zullen nog meer mensen tot armoede vervallen,” aldus Van der Lee.

De prijzen van maïs en soja bereikten de afgelopen zomer recordhoogtes. Arme mensen, die 75% van hun inkomsten aan voedsel uitgeven, worden hierdoor het hardst getroffen. De EU bijmengplicht alleen al, kan de prijs van sommige voedselproducten met 36 procent omhoog stuwen.

80 procent van de Europese biobrandstoffen bestaat uit biodiesel, vooral gemaakt van raapzaad, soja en palmolie. Dit heeft vooral invloed op de mondiale prijs van plantaardige olie die veel gebruikt wordt om mee te koken. In 2020 zou Europa één vijfde van alle in de wereld geproduceerde plantaardige olie nodig hebben om in haar vraag naar biobrandstof te voorzien.

“EU-beleid op biobrandstoffen maakt de klimaatverandering erger, niet beter, en arme mensen betalen de hoogste prijs. Er zijn alternatieven: regeringen moeten efficiëntienormen voor wagenfabrikanten vaststellen, betere transportsystemen opzetten en elektrische wagens promoten”, zo stelt Van der Lee.



Bron: biogasnieuws

Voeg toe aan: