Zoeken
 


Tegenlicht: De schuld van de bank

Laatste wijziging: dinsdag 18 september 2012 om 08:58, 4343 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 18 september 2012

Door toedoen van de banken zit Nederland in de diepste crisis sinds de jaren dertig. Miljarden euro’s belastinggeld waren nodig om het financieel systeem op de been te houden en het einde van de reddingsoperaties is nog lang niet in zicht.

De banken lijken dan wel gered, maar overheid en burger zuchten onder ongekende bezuinigingen. Hadden we, achteraf gezien, de banken niet beter failliet kunnen laten gaan? Hebben de banken echt geleerd van de kredietcrisis? En, waar blijven de alternatieven?

Deze vragen legt Tegenlicht voor aan onder andere oud-president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, en aan het ‘Sustainable Finance Lab’ van Herman Wijffels. Op IJsland zien we hoe de bevolking met vallen en opstaan de macht op de banken terug aan het veroveren is. En hoe gaat de bank van de toekomst eruit zien? Gaan we terug naar het ouderwetse, oerdegelijke bankieren zoals de Zweedse Handelsbanken dat voorstaat of gaan we peer-to-peer bankieren zoals de Duitse Fidor Bank dat aanbiedt?

Tegenlicht maakt aan de vooravond van Prinsjesdag de balans op en schetst het bankenlandschap van de toekomst.

Uitzending: 17 september 2012
Regie: Martijn Kieft
Research: Gerko Wessel
Productie: Helen Goossens
Eindredactie: Henneke Hagen, Jos de Putter en Frank Wiering

Bekijk hier de uitzending



Voeg toe aan: