Zoeken
 


"Global warming kunnen we nooit meer omkeren"

Laatste wijziging: dinsdag 27 januari 2009 om 16:57, 2806 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 27 januari 2009

 

 

Global warming is een proces dat we nooit meer zullen kunnen omkeren. Zelfs als we de uitstoot van broeikasgassen beperken, zal de wereld op lange termijn de gevolgen van de veroorzaakte schade moeten ondervinden. Dat is de sombere conclusie van een studie van Susan Solomon, een van de belangrijkste klimaatspecialisten ter wereld.

Duizend jaar
"We zien vervuiling doorgaans als een probleem dat we kunnen oplossen", zegt Solomon. "Smog kunnen we aanpakken en een paar dagen later lijkt alles opgelost." Zo eenvoudig is het niet met broeikasgassen. Zelfs als we de uitstoot van broeikasgassen terugschroeven, zal de opwarming van de planeet niet stoppen. "Iedereen denkt dat het klimaat zich binnen honderd of tweehonderd jaar zal herstellen. De impact is echter onomkeerbaar en zal zich meer dan duizend jaar laten voelen."

Oceaan
De verklaring voor haar theorie zoekt Solomon in de oceaan. Die vangt een groot deel van de hitte en de CO2 op. Die gassen zullen gedurende honderden jaren geleidelijk aan losgelaten worden. Voor Solomon is deze pessimistische studie een extra reden om de strijd tegen global warming op te voeren. Wetenschappers en politici zullen echter veel voorzichtiger moeten zijn, omdat we het probleem nooit helemaal zullen kunnen omkeren, aldus Solomon.



Bron: hln

Voeg toe aan: