Zoeken
 


Amerikaanse wetenschappers ontdekken geheim van eeuwige jeugd

Laatste wijziging: dinsdag 4 september 2012 om 11:10, 3095 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 4 september 2012

Amerikaanse wetenschappers van de gerenommeerde Johns Hopkins Universiteit in Baltimore denken het geheim van de eeuwige jeugd te hebben ontdekt. De wetenschappers hebben een efficiënte en volkomen veilige methode ontwikkeld om bloedcellen van volwassenen 'helemaal terug' te ontwikkelen naar het moment dat ze van een nog maar 6 dagen oude embryo waren. Dit betekent dat de weg nu open ligt om in de toekomst feitelijk alle ongeneeslijke ziekten en aandoeningen -van hartaanvallen en dwarslaesies tot kanker- te genezen, waarmee de mens in principe op de drempel van eeuwige jeugd, of eeuwig leven, staat.

Wetenschappers zeggen al jaren dat stamceltherapie de geneeskunde totaal kan veranderen, ware het niet dat er nog een grote drempel bestaat: in de VS is het gebruik van menselijke embryo's om deze stamceltherapieën te ontwikkelen nog steeds buitengewoon controversieel. Een alternatieve methode is het gebruik van stamcellen die uit navelstrengen worden gehaald, reden waarom rijke mensen speciaal navelstrengen laten opslaan zodat ze in de toekomst kunnen worden gebruikt om hun kinderen te behandelen en te genezen.

Er kunnen ook virussen worden gebruikt om volwassen (bloed)cellen te herprogrammeren. Deze virussen kunnen weliswaar met succes volwassen cellen doen terugkeren naar hun stamcelstatus, maar dit gaat gepaard met talloze complicaties die het gevolg zijn van mogelijke DNA mutaties, die op hun beurt weer kunnen leiden tot kanker.

Embryo's en navelstrengen overbodig
De nieuwe methode verandert echter alles. Ten eerste worden normale volwassen bloedcellen van de patiënt gebruikt. Embryo's en navelstrengen zijn daarom niet meer nodig. Ook zijn virussen om de cellen te herprogrammeren niet langer noodzakelijk, zodat de methode volkomen veilig is. Daarnaast is er nu al een hoge efficiëntie bereikt: 50% tot 60% van de volwassen bloedcellen werd met succes veranderd in embryonale stamcellen, die in iedere gewenste soort cel kunnen worden veranderd: een hartspiercel, een botcel, een zenuwcel, etcetera.

'Magische verjongingskuur'
De 'verjongingskuur', die op 8 augustus werd gepubliceerd in de Public Library of Science, gebruikt plasmiden, DNA moleculen die in onder andere bacteriën zijn terug te vinden. Deze plasmiden kunnen zich onafhankelijk van DNA chromosomen ontwikkelen en verdwijnen volledig als ze hun taak hebben volbracht.

Met behulp van elektrische stroomstootjes maakten de wetenschappers gaatjes in het membraan van bloedcellen die afkomstig waren uit het ruggenmerg van een patiënt. De plasmiden werden voorzien van 4 genen die waren geprogrammeerd om de cellen tot hun primitieve status terug te brengen en werden vervolgens door deze kleine gaatjes in de cellen geïnjecteerd. Nadat de plasmiden waren uitgewerkt werden de cellen gekweekt met bestraalde beenmergcellen. 7 tot 14 dagen later waren de gekweekte cellen op 'magische' wijze veranderd in embryonale stamcellen.

Eeuwig leven
Op dit moment evalueert het wetenschappelijke team de kwaliteit van deze cellen, maar de mogelijkheid stamcelbehandelingen op deze wijze uit te voeren en te versnellen kan rustig miraculeus worden genoemd. Nu alle barrières zijn overwonnen kunnen medische onderzoekers in snel tempo nieuwe behandelmethoden en therapieën ontwikkelen, waardoor in de toekomst uiteindelijk iedereen al zijn organen, zintuigen, bloedcellen, zenuwen en andere lichaamsdelen blijvend kan vernieuwen, zonder daarbij het risico te lopen op bijwerkingen en afstoting. Met andere woorden: dan zou de mens hypothetisch gesproken eeuwig kunnen leven.

XanderBron: xandernieuws

Voeg toe aan: