Zoeken
 


Belgische gynaecoloog ontdekt gulden snede in baarmoeder

Laatste wijziging: vrijdag 17 augustus 2012 om 00:08, 2443 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 17 augustus 2012

Een Belgische gynaecoloog van het UZ Leuven heeft ontdekt dat de afmetingen van de meest vruchtbare baarmoeders zich verhouden tot de gulden snede.

De afgelopen maanden bepaalde gynaecoloog Jasper Verguts van het universitair ziekenhuis in Leuven met behulp van ultrageluid de afmetingen van de baarmoeders van ongeveer 5000 vrouwen. Dat meldt The Guardian.

Voorts maakte hij een tabel met de gemiddelde verhouding tussen de lengte en breedte voor verschillende leeftijdscategorieën.

Speciale verhouding

Uit de gegevens blijkt dat de verhouding ongeveer 2 bedraagt bij de geboorte om daarna geleidelijk af te nemen tot 1,46 bij oudere vrouwen.

Vrouwen zijn op hun vruchtbaarst als ze tussen 16 en 20 jaar oud zijn, zo ontdekte Verguts. In die periode bedraagt de verhouding 1,6. Dat cijfer komt zeer dicht in de buurt van de gulden snede, de speciale verhouding die veel voorkomt in de klassieke architectuur en kunst, en in de natuur. De verhouding, ongeveer 1,618, zorgt volgens experts voor een intrinsieke schoonheid.

Rij van Fibonacci

De gulden snede blijkt interessante eigenschappen en verbanden te bezitten met onder andere de rij van Fibonacci, waarbij elk element van de rij steeds de som van de twee voorgaande elementen is, beginnend met 0 en 1.

Wanneer men de verhouding van twee opeenvolgende getallen van Fibonacci neemt, blijkt deze de gulden snede te benaderen.

Eerste keer

Gynaecologen kunnen op basis van de afmetingen meteen zien of een baarmoeder er wel of niet normaal uitziet. Verguts vermoedde dat de afmetingen zich tot de gulden snede verhielden en heeft dat nu ook daadwerkelijk bewezen.

“Het is de eerste keer dat dit onderzocht werd,” zei Verguts. “Ik ben erg tevreden dat ons onderzoek dat heeft aangetoond.”

Bron: Standaard.be via Guardian.co.ukBron: niburu.nl

Voeg toe aan: