Zoeken
 


Boze Britten zeggen massaal rekening bij grote banken op

Laatste wijziging: dinsdag 10 juli 2012 om 09:56, 2828 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 10 juli 2012

Wat kan je als boze Britse consument doen als je genoeg hebt van je bank. Juist, je rekening opzeggen. Dat is precies wat veel Britten de afgelopen week hebben gedaan. Barclays zag het aantal klanten teruglopen door Liborgate en Royal Bank of Scotland omdat door een computercrash niets meer werd overgeboekt. Lokale en alternatieve banken profiteren.

‘Big Five’

Uit cijfers van Move Your Money UK (MYM) blijkt dat het aantal consumenten dat van bank wil veranderen, de afgelopen week explosief is gestegen. Move Your Money (‘verplaats je geld’) is een actiegroep die consumenten aanspoort om de rekening bij de ‘Big Five’ - Barclays, Lloyds, HSBC, RBS and Santander - weg te halen en te wijzen op de alternatieven. De Big Five werden tijdens de crisis van 2008 en 2009 met overheidssteun overeind gehouden.

Op de site van MVM kunnen boze overstappers aanvraagformulieren invullen, want van bank verhuizen is nog steeds niet gemakkelijk. Oppositieleider Ed Balls van Labour zei dit weekend dat de overheid het voor consumenten makkelijker moet maken om van bank te kunnen veranderen. Hij riep daarnaast op tot regulering die manipulaties als die van Barclays “met wortel en tak moeten uitroeien”.

Barclays krijgt door het in de media breed uitgemeten Libor-schandaal, inmiddels omgedoopt tot Liborgate, veel ‘slechte pers’.

Gecrasht computersysteem

Bij RBS zijn veel klanten boos weglopen omdat in juni een naar het scheen simpele upgrade het computersysteem volledig liet vastlopen en er geen transacties werden overgeboekt. Volgens de Telegraph werden salarissen niet overgemaakt en zag een stel een woningaankoop niet doorgaan omdat het geld niet bij de verkoper aankwam. Ook zou een Mexicaans ziekenhuis hebben gedreigd de stekker er bij een in levensgevaar verkerend meisje uit te trekken omdat RBS-onderdeel NatWest het verschuldigde geld maar niet overmaakte.

Alternatieven

Consumenten verhuizen naar alternatieven in de hoop dat daar wèl op een ethisch verantwoorde manier wordt gebankierd. Charity Bank, een bank die leningen verstrekt aan goede doelen, zag het aantal aanvragen in een week met 200% toenemen, Ecology Bank met 266% en de ook in Nederland bekende Triodos bank, met 51%.

In Groot-Brittannië stroomt het geld daarnaast ook van de Big Five naar zogenoemde ‘Credit Unions’, kleine banken die het spaargeld investeren in de lokale economie. Het totale spaargeld van deze banken steeg in één week met 20% tot 30%.

Trend

Al een tijd is er een trend zichtbaar waarbij Britse consumenten de Big 5 de rug toe keren. MYM schat dat momenteel gemiddeld 80.000 spaarders per maand hun rekening bij deze banken opzeggen. In totaal zo’n half miljoen tot nu toe dit jaar.”Er is een toenemend gebrek aan vertrouwen”, aldus woordvoerder Louis Brooke van MYM.

“Je kunt je vertrouwen in een bank verliezen omdat er zoals in het geval van Northern Rock er geen geld meer is, maar hier speelt iets anders. Mensen zien dit soort banken niet langer meer als gelegitimeerde instituten.”

Slechte reputatie

Adam Scorer, directeur de advocatengroep Consumer Focus zegt tegen The Guardian:

“Consumenten hebben besloten om de banken te straffen door er weg te gaan. RBS heeft gefaald de rekeningen van zijn klanten fatsoenlijk te beheren. Barclays heeft gefaald als het gaat om basisbegrippen als eerlijkheid en integriteit. Het mogen twee uiteenlopende zaken zijn, maar in de ogen van veel consumenten bezorgen beide de bank een zeer slechte reputatie.” 

‘Mutuals’

Veel Britse banken vormden zich in de jaren ’80 en ’90 om van “mutuals” – soort coöperaties – naar een bank in het bezit van aandeelhouders, dus publiek. Deze golf aan “demutualisering” werd door de banken gezien als een manier om succesvoller (internationaal) te kunnen opereren.

Sinds de kredietcrisis en een aanhoudende reeks aan bankschandalen zijn veel consumenten in Engeland de grootbanken zat en het idee van een kleine gemeenschappelijk bank weer gaan omarmen.Bron: intrinsiekewaardenul.nl

Voeg toe aan: