Zoeken
 


Samenwerkingscoalities voor energienotaloze woningen

Laatste wijziging: dinsdag 10 juli 2012 om 09:51, 3562 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 10 juli 2012


Woningcorporatie De Goede Woning uit Apeldoorn heeft samen met bewoners en stakeholders uit tien inschrijvers drie samenwerkingscoalities gekozen. Deze gaan een duurzame renovatieoplossing onderzoeken en ontwikkelen voor 190 energienotaloze woningen in het Schilderskwartier in Apeldoorn.

 

De opzet is om energienotaloze woningen te realiseren. Het is voor het eerst in Nederland dat dit ambitieniveau voor bestaande woningbouw op deze schaalgrootte wordt uitgevoerd. De corporatie koos niet voor een traditionele aanbesteding; er bestaat namelijk behoefte aan een samenwerkingspartner die mee kan denken over een innovatieve, duurzame totaaloplossing. De uitvraag richting de markt bestond uiteindelijk uit een compacte inschrijving op een advertentie, preselectie, korte presentaties en openbare jurering. De drie coalities, die op 3 juli zijn geselecteerd, werken nu een plan uit, waarna de uiteindelijke selectie van een uitvoeringspartner volgt. De bewoners hebben een volle stem in het selectieproces.

 

De volgende coalities zijn het geworden:

 

- VolkerWessels, New Urban Green, Boom, De wijde blik, Innax
- Draisma, Seinen, KleinPoelhuis, De Zwarte Hond
- Beltman Architecten, RIB Nieman, Michel Coenen Advies, ITA Installaties, Verweij Kozijnen, Thermogreen, Weijers Eikhout, Isolatienet, Lenferink en BAM Woningbouw

 

Moed

Het proces tussen De Goede Woning en de aanbieders wordt ondersteund door het programma Energiesprong van de SEV. “Dit is een corporatie die hoge energieambities wil realiseren en de moed heeft om de traditionele rolverdeling tussen corporaties en bouwpartijen te doorbreken”, aldus Jan Willem van de Groep, programmaregisseur van Energiesprong, over het proces van De Goede Woning. “Door bouwpartijen te vragen om een integrale oplossing, worden zij uitgedaagd om de opgave als een systeem te benaderen en niet als gestapelde bouwproducten. Deze integraliteit baant de weg naar betaalbare, energieambitieuze woningen voor de bewoners. De markt zit te springen om betaalbare, duurzame renovatieconcepten.”

 

Bron: EnergiesprongBron: renda.nl

Voeg toe aan: