Zoeken
 


Facebook blokkeert leden met korte achternaam

Laatste wijziging: dinsdag 10 juli 2012 om 09:45, 3907 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 10 juli 2012

AMSTERDAM - Facebook blokkeert de afgelopen tijd profielen van mensen met een korte achternaam omdat het bedrijf twijfelt over de echtheid van de namen. De personen moeten een kopie van het paspoort opsturen om opnieuw toegang te krijgen.

Dat schrijft dagblad Metro maandag.

Facebook hanteert al jaren een beleid waarbij gebruikers hun echte naam moeten invullen. Het bedrijf voert automatische controles uit waarbij wel eens per ongeluk een persoon geblokkeerd wordt die wel een echte naam gebruikt.

De afgelopen tijd worden echter ook mensen met een korte achternaam als Fu, Ab of Eg geblokkeerd. Damaris Beems, Nederlandse woordvoerder voor Facebook, erkent tegenover Metro dat dit gebeurt.

Paspoort

Mensen die geblokkeerd worden moeten vervolgens bewijzen dat de korte achternaam ook hun echte naam is. Dit kan door een kopie van het paspoort op te sturen naar Facebook. Pas daarna wordt de blokkade opgeheven.

Internetjurist Axel Arnbak van de universiteit van Amsterdam waarschuwt in de krant voor het opsturen van een kopie van het paspoort naar de Verenigde Staten. "Het privacybeleid is daar heel anders."

Valse achternaam

Een aantal gebruikers geeft in de krant aan dat er ook simpelweg een fictieve naam ingevuld kan worden die wel lang en 'standaard' is. Facebook laat deze gebruikers dan ook weer toe.

Sinds wanneer Facebook controleert op de lengte van achternamen is niet bekend. De klachten hierover op andere sociale media lijken de afgelopen tijd toe te nemen. Ook Metro sprak een aantal mensen waarvan het profiel recent geblokkeerd was.

Gebruikers die wel hun echte naam opgeven, maar niet willen dat deze voor iedereen zichtbaar is, kunnen dit bij hun privacyinstellingen aanpassen.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: