Zoeken
 


Farage: Doorbraak? niemand gelooft jullie !

Laatste wijziging: donderdag 5 juli 2012 om 09:48, 4306 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 5 juli 2012

Het is weer eens tijd voor Nigel Farage, de enige heldere spreker in het Europees Parlement. In zijn laatste speech bespreekt hij de doorbraak van de Europese regeringsleiders.“Breakthrough ? Nobody believes you” betuigt de Britse MEP. Nu het ESM via verschillende wegen wordt aangevallen zet Farage serieus zijn vraagtekens bij het noodfonds. Niet alleen zijn er constitutionele problemen in Duitsland en Ierland, ook de Estse minister van Justitie zegt nu dat het mechanisme niet strookt met de nationale grondwet. Vandaag mengen zich ook Nederland en Finland zich in de strijd.

Terwijl er in het ESM verdrag staat dat er een meerderheid van minimaal 85% nodig is om noodhulp aan landen toe te kennen in slechts zeer extreme gevallen, wordt er zoals verwacht inmiddels al een flinke draai gegeven aan dit punt. Terwijl de Jager vandaag betoogt dat unanimiteit nodig is voor elke steunoperatie geeft EU voorzitter Herman van Rompuy aan dat “het nieuwe noodfonds het ESM gelukkig in een besluitvormingsprocedure voorziet zodanig dat een land of in sommige gevallen meerdere landen, besluiten niet kunnen blokkeren.” Het komt er dan ook waarschijnlijk op neer dat elke aanvraag als extreem geval wordt aangeduid, waardoor unanimiteit niet meer vereist is en slechts Duitsland, Spanje, Italië of Frankrijk kan dwars gaan liggen terwijl de rest toekijkt.

Nu het ESM verdrag ook rechtstreeks noodsteun kan geven aan banken was er eveneens twijfel of er een nieuwe ratificatieronde nodig was voor de landen. De Europese Commissie vindt duidelijk van niet, terwijl het kabinet nog niet zeker van zijn zaak is. Ondertussen is onze Eerste Kamer vandaag akkoord gegaan met het originele ESM verdrag.

De Finse regering wil onderpand hebben voor de leningen die het verstrekt aan landen in nood via het ESM. Eerst was dit alleen nog het geval bij het EFSF. Nu blijkt dat het ESM geen preferente schuldeiser meer zal zijn wil Finland alsnog zekerheid hebben. Daarnaast vindt Finland het opkopen van staatsobligaties via de markten “een inefficiënte manier om de markten te stabiliseren”, aldus een regeringswoordvoerder tegen persbureau Reuters.

U voelt hem al aankomen. Voortaan is elk geval een noodgeval in de EU.



Bron: biflatie.nl

Voeg toe aan: