Zoeken
 


Deeltjesfysici wacht spannende dag

Laatste wijziging: woensdag 4 juli 2012 om 08:56, 3148 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 4 juli 2012

Bestaat het Higgsdeeltje wel of niet? Wetenschappers over de hele wereld kijken vol spanning uit naar wat vandaag wordt bekendgemaakt bij CERN in Genève. Onderzoekers van twee groepen presenteren vanochtend de resultaten van hun zoektocht naar het Higgs-bosondeeltje.

Waarschijnlijk zullen de wetenschappers melden dat het deeltje, waar deeltjesfysici al lang naar zoeken, ontdekt is. Als dat gebeurt, betekent dat de vervolmaking van de gangbare theorie van elementaire deeltjes. Een andere mogelijkheid is dat de onderzoekers melden dat het deeltje niet bestaat. Als dat zo is, wil dat zeggen dat de hoeksteen van het begrip van deeltjesfysica omvergegooid wordt, zo legde een van de betrokken Nederlandse wetenschappers uit.

Het Higgsdeeltje geeft massa aan alle deeltjes. Zonder Higgs is het een raadsel waarom deeltjes massa hebben en waarom sommige meer massa hebben dan andere. Het Higgsdeeltje kan die massa's verklaren.



Bron: ad.nl

Voeg toe aan: