Zoeken
 


Britse troepen zijn Syrië binnengedrongen

Laatste wijziging: woensdag 27 juni 2012 om 10:41, 2256 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 27 juni 2012

Volgens onbevestigde bronnen uit Groot Brittannië, Frankrijk en Turkije zijn Britse special forces vanuit Turkije de grens met Syrië overgestoken en tot 10 kilometer ver het land binnengedrongen. Ook zou er fel worden gevochten rond de basis van de Presidentiële Garde in de buitenwijken van Damascus. Deze basis verdedigt het paleis van president Assad op de bij de hoofdstad gelegen berg Qaisoun. Het is onduidelijk of deze ontwikkelingen het begin zijn van een Westerse militaire interventie.

Britse en Arabische (Golf) TV stations laten opnieuw interviews zijn met tientallen Syrische soldaten die door de rebellen gevangen zouden zijn genomen en naar centra van het Free Syrian Army in Zuid Turkije zouden zijn gebracht. Militaire bronnen in de Golfregio bevestigden later dat Britse special forces zich inderdaad in Syrië bevinden. Mocht dit bericht kloppen dat zijn ze daar waarschijnlijk om de eerste veilige zone langs de grens met Turkije op te zetten. Later zouden Westerse troepen ook in andere delen van Syrië vergelijkbare veilige havens voor vluchtelingen gaan creëren.

Hoe reageren Syrië, Rusland en Iran?
Alles hangt echter af van de reactie van Syrië, Rusland, Iran en Hezbollah op deze eerste fase van de Westerse militaire operatie, die slechts één dag na het bezoek van de Russische president Putin aan Israël komt. Putin heeft het Westen regelmatig gewaarschuwd dat Moskou geen Westerse militaire interventie zal tolereren en dit actief zal proberen te voorkomen. De frequente waarschuwingen vanuit Teheran waren nog duidelijker: actie tegen hun grootse bondgenoot Syrië zou de vernietiging van Israël veroorzaken. Ook Assad zelf dreigde enige malen de regio 'in brand' te steken als het Westen hem zou proberen af te zetten.


Het neerschieten van een Turkse straaljager door de Syrische luchtafweer lijkt dan ook op een door het Westen uitgelokt incident dat als voorwendsel dient voor de vooralsnog kleinschalige militaire operatie in Syrië. De islamistische Turkse premier Erdogan verklaarde vandaag dat zijn land 'vastberaden zal terugslaan', al maakte hij niet duidelijk hoe dat dan zal gebeuren.


Xander

(1) DEBKA


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: