Zoeken
 


Hoogste temperatuur ooit in Amerikaanse deeltjesversneller

Laatste wijziging: woensdag 27 juni 2012 om 09:59, 2925 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 27 juni 2012

AMSTERDAM - Wetenschappers van het Brookhaven National Laboratory in Amerika hebben tijdens een experiment een plasma gecreëerd van 4 biljoen graden Celsius, het hoogste dat ooit op aarde is gemeten.

Dat schrijven de wetenschappers op de website van het laboratorium.

In de vier kilometer lange Realistic Heavy Ion Collider (RHIC), een deeltjesversneller, botsten goud-ionen op elkaar met bijna de snelheid van het licht. Zo onstond een vloeibaar plasma dat alleen heeft bestaan vlak na de oerknal, waaruit het universum ontstond.

Het plasma bereikte een temperatuur van ongeveer 4 biljoen graden Celsius, bijna 250.000 keer zo heet als de kern van de zon. Het experiment is beloond met een officiëel Guinness World Record.

Vloeibaarheid

Natuurkundige Steven Vigdor, leider van het onderzoek, zei niet verrast te zijn door de hitte die ontstond.

"We hadden verwacht deze temperaturen te bereiken - daarom is de RHIC gebouwd - maar we hadden niet zulk vloeibaar gedrag verwacht."

Volgens de wetenschappers is dezelfde vloeibaarheid ook vastgesteld bij atomen rond het absolute nulpunt van -273,15 graden Celsius.

"De eenheid van de natuurkunde is prachtig", aldus Vigdor.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: