Zoeken
 


Europese denktank: Rood alarm voor wereldcrisis in de herfst van 2012

Laatste wijziging: maandag 25 juni 2012 om 09:23, 2729 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 25 juni 2012

De Europese denktank LEAP/E2020 valt in toenemende mate uit de toon met nog altijd positieve berichtgeving over de situatie in en toekomst van de eurozone. Niettemin geeft de groep economische experts, die een groot voorstander is van het creëren van een financieël en politiek verenigde Europese Unie, voor het eerst in haar bestaan een 'rood alarm' af. 'In september en oktober 2012 zullen de bazuinen van Jericho zeven keer schallen voordat de wereld in een crisis komt,' aldus LEAP/E2020. De al enige jaren in ontwikkeling zijnde systeemcrisis zal dan volgens de denktank uitmonden in de instorting van de Verenigde Staten en een grote oorlog in het Midden Oosten.

'Tweede Renaissance' in Europa
In de laatste editie van hun Global Europe Anticipation Bulletin beweren de Europese experts zelfs dat 'Euroland' sinds de verkiezing van de Franse socialist Francois Hollande eindelijk de 'politieke apathie' en het kortetermijndenken achter zich heeft gelaten en dat de Grieken bereid zijn hun problemen op te lossen. 'Vanaf nu zal Euroland in staat zijn verder te gaan en in de periode 2012-2016 een echt project van politieke integratie, economische efficiëntie en democratisering te creëren. Dat is positief nieuws, maar de komende 6 maanden zal deze 'tweede Renaissance' van het Europese project op wereldniveau slechts het enige goede nieuws zijn.'

De denktank staat echter vrijwel alleen met deze positieve toekomstverwachting, vooral omdat bijna alle onafhankelijke experts binnen en buiten de eurozone verwachten dat juist Europa als eerste in een hevige crisis terecht zal komen die mogelijk een einde zal maken aan het door LEAP/E2020 zo geliefde 'Euroland' project.

13 catastrofale ontwikkelingen
De ontwikkelingen in de rest van de wereld worden door de denktank 'catastrofaal' genoemd:

1. Een wereldwijde recessie en een einde aan de mythe van economische groei in de VS.
2. Het zal steeds duidelijker worden dat het Westerse financiële- en bankensysteem in toenemende mate insolvent is.
3. Belangrijke financiële assets op de balansen van de banken, zoals staatsschulden, vastgoed en Credit Default Swaps, worden steeds kwetsbaarder.
4. De internationale handel stort in.
5. Geopolitieke spanningen zullen met name in het Midden Oosten een regionale explosie naderen.
6. Langdurige politieke stagnatie in de VN.
7. Snelle ineenstorting van het complete Westerse pensioensysteem.
8. Groeiende politieke verdeeldheid tussen de VS, China en Rusland.
9. Gebrek aan 'miraculeuze' oplossingen à la 2008-2009, omdat een groot aantal Westerse centrale banken (VS, Groot Brittannië, Japan) steeds onmachtiger worden en de schulden van deze landen almaar oplopen.
10. De geloofwaardigheid van alle landen die de dubbele last van excessieve publieke- en private schulden dragen zal in vrije val geraken.
11. Het ontstaan van massale langdurige werkeloosheid zal niet gecontroleerd en afgeremd kunnen worden.
12. Het beleid van monetaristische en financiële stimulansen -zoals 'pure' bezuinigingsmaatregelen- zal falen.
13. Quasi-systematische ineffectiviteit van de internationale topbijeenkomsten (G20, G8, Rio+20, WTO...). Er bestaat geen consensus (meer) op alle besproken gebieden van de wereldagenda (economie, financiën, milieu, conflictoplossing, armoedebestrijding, etc.).

End Game: Wereld van na 1945 zal instorten
Het uur van de waarheid is volgens LEAP/E2020 nabij. Het uitstellen van de crisis, zoals de afgelopen jaren is gebeurd, zal dan een hoge prijs eisen, namelijk een nog grotere schok als de wereld zich aan een nieuwe realiteit moet aanpassen, namelijk dat dit het 'End Game' is, het eindspel van de wereld zoals we die hebben gekend. 'De zeven stoten van de bazuinen van Jericho zullen in september-oktober 2012 de laatste stukken van de 'Dollar Muur' en tevens de muren die de wereld van 1945 hebben beschermd doen instorten. De schok van de herfst van 2008 zal een kleine zomerstorm lijken vergeleken bij wat de planeet over een paar maanden te wachten staat.'

Oorlog tussen Israël en Iran
De komende 'zeven bazuinstoten' van Jericho zullen volgens de denktank bestaan uit:
1. Oorlog tussen Israël / Amerika en Iran.
2. De 'Assyrische bom' die het Syrische kruitvat zal doen ontploffen.
3. Chaos in Afghanistan en Pakistan rond de terugtrekking van de Amerikaanse en NAVO troepen.
4. De Golfstaten zullen worden weggevaagd door de 'Arabische Herfst'.
5. 'Taxargeddon' in de VS (nieuwe belastingen van regering Obama), waardoor de Amerikaanse economie in vrije val terecht zal komen.
6. Grote banken in Londen en op Wall Street zullen omvallen en het Spaanse Bankia achterna gaan.
7. Het onverantwoordelijke Quantitative Easing beleid (de markt overspoelen met nieuw geld) zal de Amerikaanse, Britse en Japanse centrale banken buitenspel zetten.

Hoop op betere wereld?
LEAP/E2020 besluit zijn meest sombere analyse ooit met de hoop dat we na de crisis een betere wereld kunnen creëren. In de ogen van de Europese economengroep betekent dit voor Europa een volledig geïntegreerde financiële, fiscale en politieke Unie. Het is echter maar de vraag of de verwachtingen van de denktank wat dit betreft bewaarheid worden, en vooral of de Europeanen zich zonder slag of stoot zullen willen uitleveren aan dit visioen van een nieuwe, vanuit Brussel geregeerde 'Sovjet stijl' socialistische heilstaat.


XanderBron: xandernieuws

Voeg toe aan: