Zoeken
 


VS wilde militair ingrijpen in Iran voorkomen met virus

Laatste wijziging: woensdag 20 juni 2012 om 08:47, 2134 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 20 juni 2012

AMSTERDAM – Nieuwe bronnen stellen dat de VS en Israël inderdaad verantwoordelijk zijn voor het spionagevirus Flame. De landen voerden de cyberaanval uit om de druk op militair ingrijpen weg te nemen.

Dat schrijft de Amerikaanse krant the Washington Post op basis van diverse anonieme functionarissen betrokken bij de acties.

Eerder wist the New York Times al op basis van veel anonieme bronnen te melden dat de VS achter het virus Stuxnet zit. Dat virus is al jaren geleden ontworpen onder president Bush. Obama heeft de aanval uiteindelijk goedgekeurd.

Uit onderzoek blijkt dat Flame, dat pas in mei ontdekt werd, verbonden is aan Stuxnet. Volgens de bronnen van the Washington Post is Flame ook afkomstig vanuit de VS en is het tevens gericht tegen het nucleaire programma van Iran.

Militair ingrijpen

Met Flame wilden de VS en Israël de druk om militair in te grijpen in Iran verkleinen. Ook zou op deze manier meer tijd ontstaan om sancties op te stellen.

Flame wordt omschreven als een spionagevirus en kan een microfoon van een pc op afstand besturen, chatgesprekken meelezen en de toetsaanslagen volgen. Stuxnet was meer gericht op het aanbrengen van schade aan de centrifuges van de nucleaire faciliteit in Natanz te beschadigen.

In verhouding

Eén van de bronnen erkent dat Flame een vergaande maatregel is, maar dat de acties 'in verhouding zijn met het probleem dat zo opgelost moet worden'. De Amerikaanse inlichtingendiensten NSA (National Security Agency) en CIA zouden geholpen hebben bij de ontwikkeling en het verspreiden van Flame.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: