Zoeken
 


Maanstof bevat waarschijnlijk nanodeeltjes

Laatste wijziging: woensdag 13 juni 2012 om 10:00, 3880 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 13 juni 2012

AMSTERDAM - Marek Zbik van de Queensland University of Technology (Australië) denkt de oorzaak te hebben gevonden van de rare eigenschappen van de dikke laag 'stof' op het oppervlak van de maan.

Onderzoek met een speciale röntgenmicroscoop heeft laten zien dat de glasbelletjes in de maanbodem geen gas bevatten, zoals hun soortgenoten op aarde, maar een poreus netwerk van glasachtige 'nanodeeltjes'.

Volgens Zbik ontstaan deze minuscule deeltjes in gesteente dat door een meteorietinslag gesmolten is. Als zulk gesteente later opnieuw door een meteoriet wordt getroffen en verpulvert, komen de nanodeeltjes vrij.

Verpulveringsproces

Door dit voortdurende verpulveringsproces ontstaat een bodemsoort die op aarde niet voorkomt, omdat meteorietinslagen door de beschermende atmosfeer veel minder hevig zijn. Nanodeeltjes gedragen zich heel anders dan gewone stofdeeltjes.

Het is dan ook denkbaar dat hun aanwezigheid de vreemde eigenschappen van het maanstof kan verklaren. Maanstof is elektrostatisch geladen, wat ertoe leidt dat grote aantallen stofdeeltjes meters boven het oppervlak 'zweven'. Het spul is bovendien erg 'plakkerig' en bros.



Bron: nu.nl

Voeg toe aan: