Zoeken
 


Hedge Funds speculeren op instorten Nederland en Duitsland

Laatste wijziging: maandag 14 mei 2012 om 09:55, 3645 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 14 mei 2012

Om de eurozone overeind te houden bereiden de leiders van de eurozone als laatste noodgreep de invoering van eurobonds voor.

Volgens de gezaghebbende Financial Times is een groep managers van 's werelds meest prominente Hedge Funds begonnen met het speculeren op de instorting van de twee belangrijkste overgebleven 'gezonde' landen van de eurozone: Nederland en Duitsland. Ondertussen lijken de nieuwe Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel het eens te worden over het handhaven van het Europese fiscale pact in ruil voor een Duits 'ja' tegen de invoering van eurobonds - al zullen deze om politieke redenen anders worden genoemd. Met eurobonds wordt de financiering van feitelijk de rest van de hele eurozone door met name Nederland en Duitsland definitief en permanent gemaakt.

Het zijn niet de minste Hedge Funds managers die om deze reden ook de toekomst van de kernlanden Nederland en Duitsland somber inzien. John Paulson, die een bekende miljardair werd omdat hij succesvol 'short' ging (wedde) op het instorten van de Amerikaanse hypothekenmarkt in 2008, doet nu hetzelfde ten aanzien van de financiële positie van Duitsland, dat verreweg het meeste geld bijdraagt aan het Europese reddingsfonds EFSF / ESM. Gaat Duitsland ten onder, dan gaat daarmee de hele eurozone op de fles. (1)

Invoering 'projekt bonds'
Om het doodzieke Europa nog te redden werken de nieuwe Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan een compromis: Frankrijk belooft zich aan het Europese fiscale pact te houden als Duitsland akkoord gaat met de invoering van een vorm van eurobonds. De socialist Hollande zou hiermee in recordtijd breken met zijn belangrijkste verkiezingsbelofte, en Merkel zou het jarenlange felle verzet van de Duitsers tegen het vergemeenschappelijken van de schuldenlast van de eurozone -en dus het permanent maken van de miljardenstroom van Duitsland en Nederland naar Italië, Spanje, Portugal en Griekenland- laten varen.

Omdat eurobonds in Duitsland echter nog (te) gevoelig liggen zullen deze voorlopig 'projekt bonds' worden genoemd. Deze obligaties, waarmee bijvoorbeeld grote infrastructuur projecten moeten worden gefinancierd om de economie weer aan te zwengelen, zullen buiten het Verdrag van Maastricht om gaan functioneren, waardoor de 3% begrotingstekort norm via dit doorzichtige trucje niet gebroken wordt.

Later 'echte' eurobonds
De voorzitter van de Frans-Duitse parlementaire werkgroep, Andres Schockenhoff, liet al doorschemeren dat deze projekt bonds in de toekomst mogelijk zullen worden omgezet in 'echte' eurobonds. Dat gebeurt volgens hem echter pas als de schulden voldoende zijn verminderd en de economieën van alle lidstaten van de eurozone ongeveer even sterk zijn, waardoor de rente over de staatsobligaties automatisch gelijk getrokken wordt. Met andere woorden: dan zullen de Zuid Europese lidstaten blijvend profiteren van een lagere rente, die door de Noord Europese landen (door middel van hogere rente) moet worden opgehoest. (2)

Banken parkeren $ 1,2 biljoen
Nu de schuldencrisis zich blijft verergeren hebben een paar van de grootste Europese banken bij elkaar 1,2 biljoen dollar bij de Centrale Banken geparkeerd, uit angst voor een plotselinge financiële ineenstorting en een bankrun. Een groot deel van dit geld hadden de banken juist gekregen om de economieën te stimuleren, maar dat blijken zij dus massaal niet te doen (3).

Ingelaste crisis top
EU-president Herman van Rompuy heeft daarom een extra 'informele' crisisbijeenkomst met de regeringsleiders van de eurozone ingelast. Op 23 mei gaan de Europese leiders voor de zoveelste keer om de tafel zitten om een uitweg te vinden uit de zo langzamerhand onhoudbaar geworden schuldencrisis, vooral nu de verkiezingen in Griekenland en Frankrijk hebben duidelijk gemaakt dat de harde bezuinigingsmaatregelen op grote weerstand stuiten. (4)

Ook in Italië stemden de burgers bij lokale verkiezingen massaal op (linkse) partijen die weigeren het Europese fiscale pact uit te voeren (5). Deze trend, die zich naar verwachting ook in Nederland, Duitsland en andere landen zal doorzetten, zal de invoering van eurobonds -waar heel Zuid Europa op hoopt- alleen maar sneller dichterbij brengen.


Xander


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: