Zoeken
 


Ontdekking: 2.000 jaar oud Chinees kruidenmiddel die mogelijk kan helpen tegen autoimmuunziekten

Laatste wijziging: dinsdag 8 mei 2012 om 08:50, 3364 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 8 mei 2012

(NaturalNews | vertaling Joke Lochmans) Chang shan is het extract van een wortel van een bepaald type plant die behoort tot het geslacht Hydrangea, in Nederland beter bekend als hortensia, die in de Himalaya voorkomt. Van oudsher wordt dit extract in de Chinese geneeskunst gebruikt om malaria en andere ziekten te bestrijden. Nu heeft een nieuw onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH), de Harvard Scool of Dental Medicine (faculteit tandheelkunde van Harvard) en andere onderzoekers uitgewezen dat dit krachtige natuurlijke geneesmiddel ook effectief kan zijn bij de behandeling van auto-immuunziekten (ziekten waarbij het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keert).

Om meer te weten te komen over het therapeutisch effect van chang shan heeft het team de actieve stoffen ervan onderzocht. Men heeft ontdekt dat één component in het bijzonder, halofuginone (HF), de ontwikkeling van T-17 helpercellen (een bepaald type witte bloedcel) blokkeert. T-17 cellen zijn in sterke mate betrokken bij ontstekingsreacties en lijken een primaire rol te spelen bij de ontwikkeling van auto-immuunziekten als MS (multiple sclerose), psoriasis, diabetes type I, reuma en de ziekte van Crohn (chronische darmontsteking).

De onderzoekers hebben voortgebouwd op eerder onderzoek waaruit was gebleken op welke manier HF het aminozuurreactiepad in het lichaam activeert. Dit is een reactie die optreedt bij een tekort aan bepaalde aminozuren en die de eiwitstofwisseling verregaand beïnvloedt. Het team ontdekte dat HF specifiek het enzym tRNA-synthetase-EPRS identificeert en blokkeert. Dit enzym zorgt ervoor dat cellen het aminozuur proline kunnen opnemen. Deze blokkade geeft aan het aminozuurreactiepad de boodschap om de ontstekings- en immuunreacties die gepaard gaan met auto-immuunziekten niet te activeren.

‘HF voorkomt de auto-immuunreactie zonder dat de algemene afweer afneemt,’ zegt Malcolm Whitman, professor in de ontwikkelingsfysiologie bij de faculteit tandheelkunde van Harvard en eerste auteur van het artikel over het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature Chemical Biology. ‘Deze chemische stof kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden voor een heel aantal auto-immuunziekten.’

Zoals bij de meeste kruidenmiddelen die therapeutische effecten hebben, hebben de onstekings- en immuunremmende eigenschappen van HF alleen effect op auto-immuunziekten en niet op het gehele immuunsysteem. Het nemen van supplementen met HF kan helpen bij de behandeling van auto-immuunziekten en tevens de natuurlijke afweer versterken. Dit maakt het kruidenmiddel tot een veilig en werkzaam natuurgeneesmiddel dat zijn gelijke niet heeft onder dergelijke farmaceutica.

‘Dit onderzoek is een geweldig voorbeeld van hoe het achterhalen van de werking van traditionele kruidengeneeskunde op moleculair niveau kan leiden tot nieuwe inzichten in de manier waarop de fysiologie werkt en ook tot nieuwe manieren om ziekten te behandelen,' zegt Tracy Keller, co-auteur van het artikel over het onderzoek en assistent in het laboratorium van Whitman.

Chang shan, een krachtige voedingsstof tegen kanker

Maar hier houden de positieve eigenschappen van chang shan nog niet mee op. In 2011 hebben onderzoekers van de Universiteit van Sao Paulo, de Universiteit van Brazilië en de Universiteit van Tel Aviv ontdekt dat HF in staat is leukemie te bestrijden. Niet alleen voorkomt HF dat kwaadaardige cellen zich in het geval van leukemie uitzaaien, maar het leidt ook tot apoptose, oftewel het afsterven van cellen.

Evenzo heeft een onderzoek uit 2003 dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Clinical Cancer Research aangetoond dat HF bepaalde eigenschappen bezit die tumoren bestrijden en de stof werkzaam maken tegen een uiteenlopende reeks kankertypen anders dan leukemie. Volgens de onderzoeksresultaten kan HF de voortgang van zowel blaas- als prostaatkanker remmen en kan het mogelijk een preventief middel zijn dat het ontstaan van deze en andere typen kanker kan voorkomen.

Chang shan, dat ook vaak dichroa febrifuga of dichroawortel genoemd wordt, is verkrijgbaar in sommige natuurvoedingswinkels en bij online winkels zowel in vloeibare als in poedervorm. Beoefenaren van traditionele Chinese geneeswijzen zijn ook een prima bron van informatie voor wie meer wil weten over chang shan en hoe dit middel kan helpen.

Bronnen voor dit artikel zijn onder andere:

http://www.phys.org

http://www.herbcyclopedia.com

http://www.plosone.org

http://clincancerres.aacrjournals.org/content/9/10/3788.full.pdf

http://www.naturalnews.comBron: earth-matters.nl

Voeg toe aan: