Zoeken
 


Piratenpartij geschokt over ex parte beschikking

Laatste wijziging: maandag 16 april 2012 om 08:43, 2872 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 16 april 2012

Op vrijdag de dertiende heeft BREIN een ex-parte beschikking van de rechtbank Den Haag betekend aan de Piratenpartij. Hierin werd de Piratenpartij gesommeerd om vanaf vrijdagavond 22:05 haar proxy tpb.piratenpartij.nl offline te halen, op straffe van een dwangsom van €10.000 per dagdeel.

De Piratenpartij is met name geschokt dat de rechtbank het verzoek van de Piratenpartij om gehoord te worden vóór een eventueel ex parte vonnis zou worden toegewezen, heeft genegeerd. Uit de uitspraak blijkt dat Stichting Brein op 12 april een eerste poging tot een ex parte heeft gedaan, en door de rechtbank vervolgens in staat is gesteld om een aangepast verzoekschrift in te dienen, op basis waarvan de ex parte een dag later alsnog werd toegekend. [zie punt 1.3 van de beschikking]

De Piratenpartij is ook verbaasd over het toegwezen draconische boetebedrag van 10.000 euro per overtreding, met een maximum van 1.000.000 euro. Niet alleen is dit bedrag tien maal zo hoog als wat de stichting Brein in haar oorspronkelijke sommatie aankondigde, het is ook vier maal hoger dan het kwart mijoen dat tegen XS4All en Ziggo werd toegewezen.

"Het is beangstigend om te zien hoe ver de rechtbank bereid is mee te gaan om een politieke partij het recht op demonstreren te ontzeggen." aldus voorzitter Dirk Poot "Wanneer aan een kleine partij een vier maal zo zware maximale boete op wordt gelegd als aan de twee grootste providers van Nederland is de proportionaliteit volledig weg. De rechtbank laadt hiermee de verdenking op zich alles in het werk te willen stellen om een politieke partij die in heel Europa aan een sterke opmars bezig is, in Nederland monddood of failliet te krijgen"

Ex parte rechtspraak is bedoeld om snelle blokkades in te stellen bij dreigende overtredingen van met name het merkenrecht, maar wordt door oprekking van het acute karakter van zo'n 'dreigende grootschalige inbreuk' tegenwoordig met name misbruikt om, zoals BREIN het zelf zegt, "snel en goedkoop" een site offline te halen.

Het is een gotspe dat mr. de Heij het offline halen van één van vele proxies afdwingt met een recordboete, wetende dat er geen spoedeisend karakter kán zijn. Er wordt immers geen enkele 'inbreuk' verhinderd door het censureren van de tpb.piratenpartij.nl proxy, omdat al het verkeer inmiddels via de duizenden andere proxies loopt.

De Piratenpartij zal sowieso een verweer voeren tegen deze ex parte. Ook is er op vrijdag tot laat in de nacht overleg gevoerd tussen onze advocaat en de rechtbank Den Haag in een poging in elk geval de draconische boete van de tafel te krijgen tot fatsoenlijk hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden. Tot nu toe helaas zonder het gewenste resultaat.

De Piratenpartij ziet zich, met een faillisement bedreigd, dus gedwongen om de specifieke proxy tpb.piratenpartij.nl offline te halen. De pagina doet sinds vrijdagavond 22:00 dienst om internetters alternatieven aan te wijzen.

"Deze gang van zaken gaat voorbij aan een van de belangrijkste fundamenten van onze rechtsstaat. Het recht op hoor en wederhoor zou iemand alléén bij hoge uitzondering ontzegd moeten kunnen worden. Door nadrukkelijk wel de argumenten van het grote geld van een lobbyclub over te nemen en die van een politieke partij niet eens te willen aanhoren, draagt de rechter bij aan een uitholling van de rechtstaat." zegt Dirk Poot, "De rechtbank verzuimt de grondrechten van de burgers in bescherming te nemen door toe te staan dat het auteursrecht misbruikt wordt om het spreekrecht te ontzeggen aan hen die géén miljoenen lobbygeld te besteden hebben."

De Piratenpartij is teleurgesteld over de oorverdovende stilte uit parlementair Den Haag. Het toont eens te meer aan dat de oude politiek aan internetvrijheid geen prioriteit geeft.

"We kunnen dus wel boos zijn op de rechter, uiteindelijk kan hij ook niet anders dan de antieke en verwaarloosde wetgeving gebruiken die het parlement hem geeft. Totdat het parlement zich over deze zaken gaat buigen zal de rechter ergens de grens moeten stellen hoe ver het auteursrecht nog opgerekt mag worden om communicatiemiddelen te verbieden."


Bron: press@piratenpartij.nl

Voeg toe aan: