Zoeken
 


Goddelijk deeltje in heelal bijna gevonden

Laatste wijziging: donderdag 8 maart 2012 om 09:39, 2489 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 8 maart 2012

WASHINGTON - Amerikaanse wetenschappers zijn het ontbrekende puzzelstuk in het heelal op het spoor gekomen.

Sporen van het zogeheten Higgs-boson zijn gevonden bij proeven met een deeltjesversneller in de staat Illinois. De bevinding wordt woensdag gepresenteerd op een congres in Italië.

De onderzoekers hebben uitgerekend waar het Higgs-boson ongeveer te vinden moet zijn. ''Helaas is de aanwijzing niet duidelijk genoeg om te concluderen dat het boson bestaat'', zeg Rob Roser van het laboratorium Fermilab.

Fermilab beheert de deeltjesversneller Tevatron, waar de onderzoeken zijn gedaan. Het apparaat werd vorig jaar gesloten, maar wetenschappers zijn nog altijd bezig de experimenten te bestuderen.

Niet waarnemen

Natuurkundigen hebben uitgerekend dat het Higgs-boson moet bestaan, maar het deeltje is nog nooit waargenomen. Het boson zou ervoor zorgen dat alle minieme deeltjes in het heelal massa hebben. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen.

Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Omdat het zo belangrijk is, noemen wetenschappers het boson ook wel het God-deeltje.

Deeltjesversneller

Het belangrijkste wapen in de jacht op het Higgs-boson is de grote deeltjesversneller LHC, op de grens van Frankrijk en Zwitserland.

De wetenschappers daar maakten in december al ''een belangrijke vooruitgang'' in de zoektocht naar het goddelijke deeltje bekend.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: