Zoeken
 


EU-adviseur stapt op wegens poppenkast ACTA

Laatste wijziging: zondag 29 januari 2012 om 19:48, 2774 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 29 januari 2012

Een belangrijke ACTA-adviseur van het Europees Parlement stopt met zijn werk vanwege de schimmige achterkamertjespolitiek en de doorlopende schending van de burgerrechten in het proces.

Kader Arif, een Frans politicus, is de rapporteur van de commissie voor internationale handel van het Europees Parlement inzake het antipiraterijverdrag ACTA.

Hij zegt met name moeite te hebben met de manier waarop het hele verdrag tot stand is gekomen. In zijn blog (hier vertaling) noemt Arif het hele proces "een poppenkast". De Fransman laakt het uitsluiten van burgerorganisaties in de onderhandelingen en het ontbreken van transparantie vanaf de start van de onderhandelingen.

'Snel doordrukken'
"Als rapporteur over de ACTA-tekst heb ik nooit eerder vertoonde manoeuvres gezien van de rechtervleugel van dit parlement", zegt de sociaal-democraat over het snel willen doordrukken van het handelsverdrag voordat de publieke opinie was gewaarschuwd. "Om zo het parlement te beroven van zijn recht van meningsuiting en van de middelen die het heeft om recht te doen aan de mening van de burgers."

'Grote impact op burgerrechten'
Hij zegt dat het handelsakkoord grote impact zal hebben op het leven van de Europeanen en de burgervrijheid. Ook is hij niet te spreken over de manier waarop internetserviceproviders verantwoordelijk worden gesteld voor hetgeen de consumenten doen. "Ondanks dat wordt alles in het werk gesteld om te voorkomen dat het Europees Parlement een stem heeft in deze zaak." Hij zegt nu het publiek te willen waarschuwen voor "deze onacceptabele situatie".

ACTA, voluit Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is gisteren getekend door de EU en het overgrote deel van de aangesloten landen. Nederland tekende nog niet, omdat het Kabinet nog "de procedure" moet afronden.Bron: webwereld

Voeg toe aan: