Zoeken
 


Vertrouwen in regeringen heeft zware slag gekregen

Laatste wijziging: dinsdag 24 januari 2012 om 21:05, 4310 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 24 januari 2012

Het publieke vertrouwen in de regeringen heeft wereldwijd een zware slag gekregen. Dat blijkt uit cijfers van de Edelman Trust Barometer. In zeventien van de vijfentwintig opgevolgde landen vindt inmiddels minder dan de helft van de bevolking dat de regering zijn taak naar behoren vervult. De regeringen halen nu een vertrouwen van 43 procent. Dat betekent een daling met 9 procentpunten tegenover vorig jaar. De regeringen worden in belangrijke mate verantwoordelijk geacht voor de financiële en politieke chaos gedurende het voorbije jaar.

In twaalf onderzochte landen vormt de overheid inmiddels de minst vertrouwde instelling van het land, na onder meer het zakenleven, media, en niet-gouvernementele organisaties. Edelman voert aan dat de overheid nu ook de minst geloofwaardige woordvoerders vertegenwoordigt. Slechts 29 procent van de bevolking noemt spreekbuizen van de regeringen nog geloofwaardig. Bijna de helft van de respondenten zegt niet te geloven dat regeringsleiders de waarheid spreken.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 49 procent van de ondervraagden van mening is dat hun regering onvoldoende inspanningen levert om het zakenleven onder controle te houden. Bijna één op drie respondenten wil dat de overheid het publiek beschermt tegen onverantwoorde praktijken van het bedrijfsleven. Eén op vier ondervraagden is voorstander van een wetgeving die een verantwoord gedrag bij de ondernemingen garandeert. (MH)



Bron: m.express.be

Voeg toe aan: