Zoeken
 


New Yorkse politie wil bodyscan van alle burgers

Laatste wijziging: maandag 23 januari 2012 om 08:41, 1700 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 23 januari 2012
De New Yorkse politie wil mobiele bodyscanners gaan inzetten waarmee het van alle burgers ongevraagd een scan kan maken. Volgens politie-commissaris Raymond Kelly moet het apparaat illegaal wapenbezit terugdringen. "De politie heeft al het recht om individuen te stoppen van wie het een redelijk vermoeden heeft, maar we moeten nog meer doen", aldus Kelly tijdens zijn jaartoespraak.

Als onderdeel daarvan wordt er nu met het ministerie van Defensie samengewerkt, om een handmatige bodyscanner te ontwikkelen. De bodyscanner kan de straling of lichaamswarmte meten. De straling gaat niet door metaal heen, waardoor agenten verborgen wapens kunnen zien. "We hopen de sensor te gebruiken zodra het aan onze eisen voldoet", aldus Kelly. Die hoopt dat de scanner straks op een afstand van meer dan 25 meter is in te zetten.

Nachtmerrie
Bij burgerrechtenbewegingen is er angst dat de New Yorkse politie de nieuwe mogelijkheden zal misbruiken, met name om minderheden lastig te vallen. "Dit nieuwe beleid is een nachtmerrie voor burgerrechten en vrijheid en een schending van privacyrechten", aldus Norman Siegel, voormalig directeur van de New York Civil Liberties Union.

In de VS mag de politie mensen alleen fouilleren als er een redelijk vermoeden op verborgen wapenbezit is. Met de nieuwe technologie is het nog maar de vraag of de politie niet iedereen gaat aanhouden die iets van metaal bij zich draagt, merkt Siegel op. Hij vindt dat de politie het gebruik moet heroverwegen.


Bron: security.nl

Voeg toe aan: