Zoeken
 


Marines NAVO en Rusland tegenover elkaar bij Syrië; Drones boven kust Iran

Laatste wijziging: maandag 9 januari 2012 om 20:08, 1844 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 9 januari 2012


Amerikaanse, Franse en Britse oorlogsbodems zijn opgestoomd naar de Iraanse en Syrische kust. Bij Syrië zijn ze recht tegenover het enige Russische vliegdekschip, de Admiral Kuznetsov, gepositioneerd, die gisteren samen met de torpedojager Admiral Chabanenko en het fregat Yaroslav Mudry in de Syrische havenstad Tartus aankwam. Als tegenreactie stuurden de Fransen het luchtverdedigingsfregat Forbin naar de wateren bij Tartus. Het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle arriveerde ongeveer gelijktijdig met het hypermoderne Britse raketafweerfregat HMS Daring in de Zee van Oman, waar de Amerikaanse aanvalsgroep rondom het supervliegdekschip USS John C. Stennis wacht om in actie te komen als Iran het dreigement om de Straat van Hormuz af te sluiten doorzet.

Afgelopen zaterdag lanceerden de Amerikanen een gigantische RQ-4 Global Hawk drone vanaf de John Stennis om de Iraanse kustwateren te gaan verkennen. Het was de eerste keer dat de VS weer een drone inzette nadat Iran op 4 december een RQ-170 stealth drone had weten neer te schieten. De Global Hawk gaat tevens al het scheepvaartverkeer in de gaten houden nadat de commandant van de Iraanse marine, admiraal Habibollah Sayyari, gisterenavond op de Iraanse tv verklaarde dat de Straat van Hormuz onder volledige Iraanse controle staat, en dit feitelijk al jaren het geval is.

'Snel, beslissend en zeer hard' antwoord
De Amerikaanse voorzitter van de gezamenlijke stafchefs van Defensie, generaal Martin Dempsey, waarschuwde gisteren dat Iran inderdaad in staat is om gedurende korte tijd de Straat van Hormuz te blokkeren. 'Dat hebben wij ontoelaatbaar genoemd, niet alleen voor ons, maar voor de hele wereld. Dan zouden wij actie ondernemen en de Straat weer vrijmaken.' Minister van Defensie Panetta stelde Iran een 'snel, beslissend en zeer hard' Amerikaans antwoord in het vooruitzicht als het regime in Teheran ook maar probeert om de Straat af te sluiten.

Iraanse opperleider vastbesloten
Zowel Dempsey als Panetta deden hun uitspraken enkele uren nadat een woordvoerder van de Iraanse Revolutionaire Garde had gezegd dat het Iraanse opperleiderschap besloten heeft dat de Straat van Hormuz moet worden afgesloten als de Europese Unie een olie embargo tegen Iran afkondigt. Ayatollah Khamenei onderstreepte vandaag in een tv toespraak dat 'de islamitische gevestigde orde... overtuigd is van wat het doet, zijn weg heeft gekozen en op koers zal blijven.' Iran zal volgens hem niet buigen voor de Westerse sancties (2).
Gisteren schreven de Iraanse media in het Engels dat de nucleaire verrijkingsfabriek in Fordo, bij Qom, binnenkort operationeel wordt. In hun eigen Farsi taal schreven ze echter dat de installatie al in werking is gezet. Het hoofd van het Iraanse Atoom Energie Organisatie, Fereydoun Abbasi Davani, verklaarde dat 'de islamitische republiek in staat is kernenergie diensten naar andere landen te exporteren.'
Russisch machtsvertoon in Syrië
Ondertussen onthaalde bondgenoot Syrië met veel fanfare het Russische vliegdekschip Kuznetsov in de havenstad Tartus, waar de Russen met een flyover met Su-33 en Su-25 gevechtsbommenwerpers lieten zien dat het Kremlin nog steeds bereid is het regime Assad te beschermen tegen een Westerse militaire interventie. In bredere zin gaven de Russen hiermee hun steun aan de Iraans-Syrische samenwerking in de regio.

Xander
(1) DEBKA


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: