Zoeken
 


Economen luiden noodklok

Laatste wijziging: donderdag 20 oktober 2011 om 20:14, 4457 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 20 oktober 2011

DEEL 1

De politiek moet direct ingrijpen in de bankensector. Dat is de boodschap van drie topeconomen en een oud-bankier van de Rabobank, aan de vooravond van de presentatie van het halfjaarrapport van De Nederlandsche Bank over de economische situatie in Nederland. Arnoud Boot, Ewald Engelen, Hans Schenk en Herman Wijffels leggen in Nieuwsuur uit waarom ze de situatie zo zorgwekkend vinden.

Sinds in 2008 miljarden euro's aan staatssteun in de bankensector werden gepompt, is er volgens de vier sprekers niets veranderd. Het risico op een nieuwe crisis achten zij daarom levensgroot. Ze pleiten bijvoorbeeld voor het scheiden van commerciële en particuliere afdelingen bij banken. Nu kunnen grote risico's worden genomen met geld dat particulieren op de bank hebben gezet, met de gedachte dat het daar veilig is.

DEEL 4

Het ziet er naar uit dat premier Rutte dit jaar namens u en mij een blanco cheque heeft getekend voor het Europees Stabiliteit Mechanisme (ESM) verdrag. Via ESM zal Nederland financieel ten onder gaan.

Er is door de Europese Raad (staatshoofden en regeringsleiders) besloten tot instelling van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) dat uiterlijk begin 2013 in werking treedt. Eind juni bereikten de ministers van financiën overeenstemming over de ontwerpverdragstekst [pdf] die de instelling van het ESM regelt. In Duitsland is grote ophef ontstaan n.a.v. de onderstaande video die laat zien wat de ESM verdragstekst gaat betekenen.

Ook voor Nederland pakt het ESM helemaal rampzalig uit. Volgens artikel 8 van het ontwerpverdrag zal het startkapitaal van het ESM 700 miljard euro bedragen (Nederland 50 miljard), maar de 'Gouvernementsraad' kan volgens artikel 10 zelfstandig besluiten om dit kapitaal onbeperkt te verhogen. Nederland heeft geen veto en kan niet verhinderen dat het kapitaal van het ESM wordt verhoogd tot bijvoorbeeld 2000 of 3000 miljard (Nederland 280 of 420 miljard), bedragen die de laatste tijd circuleren in verband met de problemen in Spanje en Italië.

Update: De twee belangrijkste economieën van de eurozone, Frankrijk en Duitsland, zijn het overigens nu al eens over de noodzaak om het Europese noodfonds EFSF te verhogen tot 2000 miljard euro. De gevreesde miljarden nachtmerrie wordt voor het aantreden van het ESM dus nu al werkelijkheid. Bron NRC.

Het is werkelijk onvoorstelbaar, maar hier hebben premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager namens u dus hun handtekening onder gezet. Alleen de Tweede Kamer kan dit rampzalige verdrag nog naar de prullenmand verwijzen. Meer info? Klik dan vooral hier en ook hier!



Bron: deblijebank.nl

Voeg toe aan: