Zoeken
 


Occupy Wallstreet, Amsterdam en Den Haag

Laatste wijziging: donderdag 13 oktober 2011 om 08:29, 3491 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 13 oktober 2011

De wereld is in beweging. In de Arabische wereld komen mensen in opstand tegen de dictatuur van autoritaire regimes. Op het westelijk halfrond komen mensen spontaan in opstand tegen de dictatuur van de financiële markten, de bonussen en de graaicultuur.

Als Liliane Ploumen, de voorzitter van de PvdA, partijleden met een (semi-) publieke functie die meer dan de 'Balkenende-norm' verdienen uit de partij wil zetten, en zelfs Frits Bolkestein salarissen boven het miljoen belachelijk vindt, dan is er echt iets aan de hand.

Statement

Na Wallstreet in New York, worden zaterdag 15 oktober het Beursplein in Amsterdam en het Plein in Den Haag bezet. Het is een statement voor de democratie, een solidaire samenleving en tegen de ongegeneerde zelfverrijking en hebzucht.
Het is een beweging van onderop, niet gecoördineerd. De basisdemocratie in optima forma. De ouderen onder ons denken dan meteen aan de beweging van '68: Parijs, de bezetting van het Maagdenhuis en de daaropvolgende democratiseringsslag in de hele samenleving.

Hoop

Maar het is natuurlijk niet te vergelijken. De initiatiefnemers nu zijn van een andere generatie en niet belast met het verleden. Het biedt wel hoop. Hoop op een wereld waarin paal en perk gesteld wordt aan de gekte van de financiële wereld en de menselijk maat weer de norm wordt.

Steun

Deze beweging verdient steun. We hebben voor een belangrijk deel dezelfde thema's. Wij stellen al een decennium lang de uitwassen van de topbeloningen en het casinokapitalisme aan de kaak. De gevolgen daarvan worden steeds zichtbaarder in grotere verschillen tussen arm en rijk. Een steeds groter deel van de mensheid leeft onder de armoedegrens. Niet alleen in de derde wereld, maar juist en in toenemende mate in de "rijke" westerse wereld, de Verenigde Staten voorop.
En het zijn niet alleen maar de mensen zonder werk die de rekening betalen. Er komen juist steeds meer 'werkende armen', met slechte arbeidscontracten en zonder perspectief. Ook in Nederland groeit het aantal mensen dat twee, soms drie banen heeft om het hoofd boven water te houden.

Gewoon Goed Werk Merk

Daarom maakt de internationale vakbeweging werk van "decent work" in de hele wereld. De maand oktober hebben wij daarom tot 'maand van het onzekere werk' uitgeroepen.
Deze week heeft FNV Bondgenoten het 'Gewoon Goed Werk Merk' gelanceerd om te meten hoe het gesteld is met de kwaliteit van het werk en de arbeidsvoorwaarden. Medewerkers kunnen daarmee zelf vaststellen hoe het in hun onderneming gesteld is met decent work. Het is een succes. Al na een paar weken hebben meer dan 9000 leden hiervan gebruik gemaakt. En daaruit blijkt, dat veel vast werk wordt gedaan door mensen met onzekere contracten met slechtere arbeidsvoorwaarden. Werk aan de winkel dus. Met acties, zoals bij de distributiecentra van AH, en in cao-overleg werken we aan verbeteringen.
Het is een lange en taaie weg. Maar daarmee hebben we ervaring, want de vakbeweging bestaat al een slordige 150 jaar en weet zich elke keer weer opnieuw te vernieuwen. Het is tenslotte een beweging van mensen, van onderop, die meer doet dan vechten voor een goed pensioen.

Zaterdag 15 oktober is weer zo'n moment, dat mensen hun stem verheffen.
Ik hoop dat veel mensen zich laten zien en horen op het Plein in Den Haag en op het Beursplein in Amsterdam.

Henk van der Kolk
(voorzitter)



Bron: fnvbondgenoten.nl

Voeg toe aan: