Zoeken
 


Occupy Wall Street deint uit over hele VS, ook in Brussel manifestatie gepland

Laatste wijziging: dinsdag 11 oktober 2011 om 08:36, 2084 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 11 oktober 2011

De nu al drie weken aanhoudende protestactie 'Occupy Wall Street', die sociaal en economisch onrecht aan de kaak stelt, deint uit over de hele VS. Maar ook in ons land klinkt gemor over de crisis. Een nieuwe Facebookgroep roept op om op 30 oktober in Brussel te manifesteren.

De activisten in de VS, onder wie heel wat jongeren, hebben het gemunt op de ongelijkheden in het economische en financiële systeem. Onder meer de toenemende armoede en de macht van de banken worden aangeklaagd.

Concentratie van welvaart
Het ongenoegen over de grimmige economische toestand, boosheid om de graaicultuur van grote bedrijven en de toenemende concentratie van welvaart bij een kleine toplaag vindt navolging in tal van steden. De acties worden gesteund door verschillende grote syndicale organisaties, lokale groepen en Democratische verkozenen.

Een oproep om samen te komen in het Financial District in New York heeft aanleiding gegeven tot gelijkgezinde acties in de hele VS. Hier worden die haarden van protest up-to-date gehouden. Onder de kaart van de VS kan je dan weer zien hoe de welvaart in de VS is verdeeld, met cijfers van 2008 (zie ook hieronder). Een tiende van één procent van de gezinnen heeft een gemiddeld jaarinkomen van 27.342.212 dollar, negentig procent van de gezinnen moet zien rond te komen met een gemiddeld jaarinkomen van 34.244 dollar.

'En onze crisis?' op Facebook
Intussen wordt in ons land opgeroepen tot een gelijkgestemde betoging. De Facebookgroep 'En onze crisis? Et notre crise? (NL,GR, EN,FR, PT)' organiseert op 30 oktober een manifestatie aan het Brusselse Noordstation "omdat onze echte problemen niet worden aangepakt". De initiatiefnemers hebben het over "de stijgende huurprijzen, de stijgende energiefactuur, de quasi onbetaalbare woningprijzen, alle zaken die we echt nodig hebben om een menswaardig bestaan te kunnen hebben en constant duurder worden". (lb)

 Bron: demorgen.be

Voeg toe aan: