Zoeken
 


Hackers kraken spionagesoftware Duitse regering

Laatste wijziging: dinsdag 11 oktober 2011 om 08:32, 1788 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 11 oktober 2011

BERLIJN - De software die de Duitse regering inzet om computers af te luisteren blijkt slecht te zijn ontworpen en gaat verder dan de wet toestaat.

Dat stellen hackers van de Duitse hackersvereniging CCC, die de software in handen wisten te krijgen.

De programmatuur wordt door de Duitse regering op de computers van verdachten geladen en houden het volledige gedrag van de systemen in de gaten.

Zo wordt niet alleen de verbinding getapt, maar ook iedere handeling op de computer in de gaten gehouden. Ook in Nederland bestaat de juridische mogelijkheid dit type software in te zetten.


Gaten

De hackers analyseerden de software tot in detail en troffen veel fouten aan. Zo hoort informatie versleuteld naar een centraal punt te worden gestuurd. Ook kan de overheid opdrachten naar computers sturen. Nu blijkt de versleuteling wel te zijn geprogrammeerd, maar deze werkt niet. Alle informatie wordt dan ook leesbaar via internet verstuurd.

Een gevolg is dat andere mensen zonder autorisatie opdrachten naar de computers van geobserveerde personen kunnen sturen. Een ander gevolg is dat het mogelijk zou zijn voor CCC opdrachten te geven om de afluisterapparatuur te ontregelen. De hackers zeggen dat niet te hebben gedaan.

Wel is inmiddels een programma geschreven om de afgeluisterde computers te kunnen beheren als onderdeel van het onderzoek. Ook de software zelf hebben de hackers beschikbaar gemaakt.


Monitoren

Een ander probleem is dat de software meer blijkt te doen dan toegestaan. Zo is door het Duitse Federale Constitutionele Hof bepaald dat de software alleen telefoongesprekken via internet en andere communicatie mag monitoren.

In de praktijk blijkt nu veel meer te worden gemonitord. Ook bestanden kunnen bijvoorbeeld worden gelezen.

De software blijkt ook in staat te zijn veranderingen op computers door te voeren, bestanden te wijzigen of te verwijderen. Op afstand kan ook de camera, het toetsenbord en de microfoon worden aangesproken.

De hackers roepen de politiek nu op om in te grijpen. Zij willen dat deze vorm van spionage en afluisteren stopt.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: