Zoeken
 


Na witte fietsenplan nu ook blauwe autoplan

Laatste wijziging: dinsdag 4 oktober 2011 om 08:42, 2143 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 4 oktober 2011

Naast het delen van fietsen kunnen er vanaf volgende week in Parijs ook elektrische auto’s gedeeld worden. Waar de witte fietsen meestal gratis zijn, zal er voor de Bluecar ongeveer tien euro per uur betaald moeten worden.

De Bluecar is een initiatief van het Franse bedrijf Autolib en de overheid. Vergelijkbaar als bij het witte fietsenplan komen er straks overal in de stad oplaadpunten met elektrische auto's te staan. De komende twee maanden zal dit systeem getest worden met 66 auto’s en 33 laadstations. Wanneer de pilot met het openbare huurautosysteem positief bevalt, zullen er in totaal drieduizend elektrische auto’s en tweeduizend oplaadpunten komen. Er kan 250 kilometer met een volledig opgeladen auto gereden worden.

Het blauwe autoplan moet er voor gaan zorgen dat er minder auto's in de stad komen, waardoor de drukte én de luchtverontreiniging minder wordt. Ook wordt er gehoopt dat het imago van elektrische auto's een boost gaat krijgen. Daarnaast kunnen mensen zonder auto straks voor een voordelige prijs een auto huren.

De realisatie van de pilot kostte in totaal 235 miljoen euro. Het bedrijf verwacht dat er na zeven jaar winst gehaald wordt.

Dominique Delport van Autolib denkt dat de Bluecar de toekomst zal veranderen. “Het idee van het autobezit zal veranderen. We kunnen straks voertuigen delen, zoals we muziek of video delen op internet.”

Niet alleen inwoners van Parijs kunnen gebruik maken van de Bluecar, in totaal doen er 46 gemeentes aan het project mee.

Frankrijk is niet het eerste land met een openbaar huurauto systeem. In ons eigen land én in New York is het ook mogelijk, met enig verschil dat de auto's in Frankrijk allemaal elektrisch zijn.

Bekijk hieronder de reportage van de NOS:

 Bron: clubvan30.nl

Voeg toe aan: