Zoeken
 


Google zet Dode Zee-rollen online

Laatste wijziging: dinsdag 27 september 2011 om 11:52, 3778 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 27 september 2011

AMSTERDAM - Zoekgigant Google heeft enkele eeuwenoude manuscripten, de zogenaamde Dode Zee-rollen, online beschikbaar gesteld. De website doet dat in samenwerking met het Israel Museum in Jerusalem.

Bekijk video

Het gaat om de oudste bijbelse manuscripten waar het bestaan van bekend is. Internetters kunnen in hoge resolutie afbeeldingen van de tweeduizend jaar oude tekst gratis bekijken. Zowel de oorspronkelijke tekst van de rollen als een Engelse vertaling is op de website te lezen.

Deskundigen klaagden al langer dat slechts een klein aantal wetenschappers toegang kreeg tot de rollen, die in de jaren veertig van de vorige eeuw werden gevonden in grotten nabij de Dode Zee.

Collecties

De samenwerking met het Israel museum is volgens Google onderdeel van een grotere inspanning om belangrijke culturele en historische collecties online te zetten. Eerder was het betrokken bij de opzet van de Yad Vashem Holocaust fotocollectie en het online zetten van verzamelingen van het Prado Museum in Madrid .

 

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: