Zoeken
 


Zonne-energie redding aarde?

Laatste wijziging: dinsdag 20 januari 2009 om 09:13, 2488 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 20 januari 2009

Zonne-energie moet de aarde van de ondergang redden. "Laten we verder kijken dan de huidige financiële en economische crisis en de fundamenten leggen voor een duurzame toekomst". Dat zei prins Willem-Alexander gisteren tegen de duizenden deelnemers aan de Wereld Toekomst Energietop in Aboe Dhabi, waar hij de opening verrichtte.

We hoeven niet met zijn allen naar het Midden-Oosten te verhuizen, maar moeten wel beseffen dat fossiele brandstoffen, zoals olie, nieuwe generaties geen veilige toekomst bieden. "Als het aan de zon lag, hadden we helemaal geen energieprobleem.

Elke dertig minuten neemt de aarde voldoende licht op om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. Konden we die energie maar benutten", droomde de prins. De aanwezige kroonprins sjeik Mohammed knikte instemmend. En niet alleen uit beleefdheid. Voor de huidige oliestaten met hun uitgestrekte woestijnen zou dit toekomstbeeld immers een onverwachte nieuwe inkomstenbron betekenen.

Grootschalig

De prins benadrukte echter dat alleen een internationale aanpak telt. "Grootschalige zonne-energiecentrales in woestijnen, gekoppeld aan een grensoverschrijdend en zelfs intercontinentaal netwerk vormen een fundamentele oplossing voor duurzame energie na 2050." De warmte die vrijkomt bij deze vorm van energieopwekking kan weer gebruikt worden om van zout water drinkwater te maken.

Maar volgens Willem-Alexander hebben mooie, hoopvolle plannen geen enkele zin als de wereldleiders niet gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Wat dat betreft, zou hij zijn ambitieuze toespraak ook nog eens in de algemene vergadering van de Verenigde Naties moeten houden. "Nodig zijn de politieke wil en de juiste aanpak bij investeringen voor een fundamentele verandering. Laten we profiteren van de onuitputtelijke energie van die majestueuze ster die iedere dag weer voor ons op- en ondergaat." Vandaag sluiten prins Willem-Alexander en prinses Máxima hun eerste bezoek aan het Midden-Oosten af in Doebai.Bron: telegraaf

Voeg toe aan: