Zoeken
 


Meer dan 1 op 3 Europeanen lijdt aan mentale ziekte

Laatste wijziging: dinsdag 6 september 2011 om 18:17, 2331 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 6 september 2011

38 procent van de Europese bevolking kampt met een mentale aandoening blijkt uit een grootschalig, drie jaar durend onderzoek van de European College of Neuropsychopharmacology. Het gaat om psychologische problemen zoals chronische depressie, angstaanvallen en chronische slapeloosheid, en neurologische aandoeningen zoals dementie en Parkinsons. Opvallend is dat de toename in die aandoeningen relatief sneller toeneemt bij vrouwen en dat ze zich ook op steeds jongere leeftijf manifesteren.

"We zijn zelf verrast van de hoge aantallen", zegt Hans-Ulrich Wittchen, één van de auteurs van de studie. Angstaanvallen en aanverwnate aandoeningen zoals paranoia staat bovenaan het lijstje. 14 procent van de Europeanen zou er mee te kampen hebben. 7 procent lijdt aan chronische slapeloosheid. 6,9 procent van de Europeanen is chronisch depressief. 5,4 procent lijdt ondertussen aan dementie.

Volgens de makers van de studie zijn er nauwelijks verschillen tussen de landen wat die cijfers betreft. Er is wel een verschil tussen vrouwen en mannen. Bij vrouwen is de jongste 40 jaar het aantal depressies relatief veel sneller gestegen, vooral in de leeftijdsgroep 16-42 jaar volgens Wittchen.

Vrouwen en tieners
Dat zou te maken hebben met de veranderende rol van de vrouw in onze maatschappij. Wat Wittchen en zijn collega's echter vooral verontrust is dat angstaanvallen en aanverwante ziekten zich op steeds jongere leeftijd manifesteren. 90 procent van de mensen die er aan lijden krijgen er voor het eerst mee af te rekenen in hun tienerjaren, terwijl dat in de jaren zeventig nog vooral twintigers waren.

Afhankelijk van het probleem zoeken slechts 30 procent tot de helft van de Europeanen die lijden aan een mentale ziekte professionele hulp. Tussen 8 en 16 procent onder hen gaat verder en zoekt hulp bij een specialist. (mvl)


Noot redactie:

De mensen maken de wereld, de mensen hebben de wereld ziek gemaakt en nu worden de mensen ziek van hun eigen wereld... logisch toch...en ironisch eigenlijk... des te meer redenen om het anders te gaan doen.. :-) .. De angstaanvallen en de paranoia komt door Amerika met hun terreur terreur paniek paniek peeuw peeuw een terrorist..... Diegene die het woordje terreur in zijn of haar mond neemt is zelf een terrorist(e).... en de chronische slapenloosheid... tja dat we nog lekker kunnen slapen in deze "zieke" wereld.... nou ja aan alles komt een eind... ook aan deze tijd.. you can count on that.. :-) . halleluja en amen...Bron: hln.be

Voeg toe aan: