Zoeken
 


Vermist: unieke indianenstam

Laatste wijziging: dinsdag 16 augustus 2011 om 10:01, 1858 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 16 augustus 2011
Een van de luchtfoto's die de onbekende indianenstam in één klap wereldberoemd maakten. © afp

In Brazilië is van de ene op de andere dag een unieke, vreedzame indianenstam spoorloos verdwenen. De stam, die tot voor kort nog nooit contact had met de 'beschaafde wereld', is mogelijk door een bende drugssmokkelaars verjaagd. Of erger nog, misschien zelfs uitgemoord. Dit meldt het AD vandaag.

Voor Brazilië, dat geschokt reageerde op het verdwijnen van de stam, is de zaak extra pijnlijk. De indianen genieten wereldwijd bekendheid. Die kregen ze toen ze in 2008 werden gefotografeerd, terwijl ze vanaf de grond pijlen afschoten op een verkenningsvliegtuigje.

De regering beschermt zeldzame stammen, bijvoorbeeld tegen al te opdringerige en nieuwsgierige toeristen, maar ook tegen dealers van verdovende middelen. Heel het land telt naar schatting nog maar enkele stammen die geheel zelfstandig, ver weg van de 'civilisatie' leven. Ze doen dat op lappen grond die soms al sinds mensenheugenis in handen van hun voorouders waren.

Onlangs trok een Peruaans drugskonvooi het beschermde gebied van de stam binnen. Sindsdien zijn de indianen spoorloos. De benden hebben het hoogstwaarschijnlijk gemunt op hun grond. Dichtbij ligt bovendien de rivier Envira, die mogelijk wordt gebruikt voor de smokkel.Bron: ad.nl

Voeg toe aan: