Zoeken
 


Hubble ziet lot van het zonnestelsel

Laatste wijziging: zaterdag 17 januari 2009 om 13:15, 1657 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 17 januari 2009

 

 

Op een adembenemende nieuwe opname die is gemaakt door de Hubble Space Telescope is een unieke planetaire nevel te zien die te vinden is in een open sterrenhoop. Zowel het cluster als de nevel zelf, die ook wel NGC 2818 heet, bevinden zich op een afstand van tienduizend lichtjaar in het sterrenbeeld Pyxis, dat alleen vanaf het zuidelijk halfrond zichtbaar is. De spectaculaire structuur bevat de buitenste lagen van een gestorven zonachtige ster, die tijdens de laatste fase van zijn leven een grote hoeveelheid materiaal de interstellaire ruimte in slingerde. De gloeiende gaswolken werden van de ster gescheiden toen het zonder ‘brandstof’ kwam te zitten en de kernreacties in diens kern stopten, een proces dat onze eigen ster ook zal ondergaan.

De foto werd in november 2008 genomen met de Wide Field Planetary Camera 2 van de ruimtetelescoop. NGC 2818 is één van de weinige planetaire nevels in ons melkwegstelsel die zich bevindt in een open cluster van sterren. De kleuren op de opname beelden verschillende stoffen uit die aanwezig zijn in de wolken van de nevel: rood staat voor stikstof, groen voor waterstof en blauw voor zuurstof. De flarden van gas zullen in de komende tienduizenden jaren langzaam vervagen. De warme kern van NGC 2818 zal waarschijnlijk in enkele miljarden jaren tijd afkoelen en in de verre toekomst een witte dwergster vormen. Verondersteld wordt dat de open sterrenhoop zelf één van de oudste is van zijn soort.



Bron: astroversum

Voeg toe aan: