Zoeken
 


Nieuwe Nederlandse telescoop gaat zonnecyclus volgen

Laatste wijziging: vrijdag 10 juni 2011 om 10:56, 3033 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 10 juni 2011

AMSTERDAM - Op de Kitt Peak-sterrenwacht in het zuiden van Arizona is de Nederlandse S5T-zonnetelescoop op zijn plaats gehesen, op een platform vlak naast de grote McMath Solar Telescope.

De komende tien jaar zal het unieke instrument onderzoek doen aan het zwakke magneetveld van de zon. De metingen van S5T (Small Synoptic Second Solar Spectrum Telescope) moeten meer inzicht bieden in de oorsprong van de elfjaarlijkse zonnecyclus.

Die uit zich vooral in het verschijnen en verdwijnen van zonnevlekken en actieve gebieden met een heel sterk magneetveld.

Buiten deze actieve gebieden heeft de zon echter ook een zwak magneetveld, waarvan niet bekend is of het ook diezelfde elfjaarlijkse cyclus vertoont.

Met de relatief kleine S5T-telescoop, die onwtikkeld is door de Utrechtse zonnefysicus Frans Snik, moet dat zwakke magneetveld onderzocht worden. Daartoe wordt de polarisatie van het zonlicht gedetailleerd opgemeten.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: