Zoeken
 


Grote uitbarsting op zon

Laatste wijziging: woensdag 8 juni 2011 om 11:04, 3407 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 8 juni 2011

AMSTERDAM - In de ochtend van 7 juni, rond 08.41 uur Nederlandse tijd, vond op de zon een energierijke zonnevlam plaats, waarbij tevens een krachtige 'coronal mass ejection' werd geproduceerd - een wolk van energetische geladen deeltjes die met hoge snelheid de ruimte in is geblazen.

De M2-klasse zonnevlam is onder andere gedetailleerd waargenomen door de Amerikaanse Solar Dynamics Observatory (SDO), een zonneobservatorium in een baan om de aarde.

Op een (versneld) filmpje dat door SDO is gemaakt op extreem ultraviolette golflengten is te zien hoe materiaal van het oppervlak van de zon omhoog wordt geblazen en gedeeltelijk terugvalt over een gebied dat bijna de helft van het zonsoppervlak beslaat.

De coronal mass ejection heeft een snelheid van ca. 1400 kilometer per seconde; de deeltjesstorm komt naar verwachting in de nacht van 8 op 9 juni in de buurt van de aarde aan.

Omdat de uitbarsting niet recht op de aarde was gericht, lijkt het echter onwaarschijnlijk dat er opvallend poollicht zichtbaar zal zijn.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: