Zoeken
 


Arrestatie Mladic was in scène gezet

Laatste wijziging: maandag 6 juni 2011 om 11:43, 1746 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 6 juni 2011

De arrestatie van Ratko Mladic was helemaal in scène gezet. Westerse diplomaten hadden er van tevoren afspraken over gemaakt met de Bosnisch-Servische ex-legerleider. 'De onderhandelingen over zijn overgave duurden iets langer dan een jaar; er waren vooral Franse, Britse en Duitse functionarissen bij betrokken', aldus een anonieme westerse diplomaat.

Dat schrijft de Britse krant The Sunday Telegraph op basis van gesprekken met diplomaten en bronnen bij westerse geheime diensten. De Servische geheime dienst lijkt contacten gehad te hebben met het netwerk dat Mladic beschermde.

'De Serven namen de taak op zich om details met hem uit te werken en garandeerden dat er voor zijn familie gezorgd zou worden en dat hij een pensioen zou krijgen en uiteindelijk een waardige begrafenis.' Mladic wilde voor zijn vrouw Bosiljka en zijn zoon Darko zorgen; dat was zijn 'zwakke plek'.

Suïcidaal idee
Het 'suïcidale' idee dat hij zich tegen arrestatie zou verzetten, werd Mladic uit zijn hoofd gepraat, aldus de diplomaat. Hem werd voorgehouden dat hij maar beter als 'martelaar naar Den Haag' kon gaan dan in een hol in Servië blijven leven.

Uiteindelijk werd hij zoals eerder afgesproken 'opgepikt' in Lazarevo. 'Er was helemaal geen zoektocht', aldus de diplomaat, die volgens The Sunday Telegraph goed is ingevoerd bij geheime diensten.Bron: ad.nl

Voeg toe aan: