Zoeken
 


Zonnecentrale levert energie midden in de nacht

Laatste wijziging: zondag 5 juni 2011 om 16:26, 3594 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 5 juni 2011

Een zonnecentrale in Andalusië krijgt voor elkaar wat tot nu toe logisch voor onmogelijk werd gehouden: energie produceren midden in de nacht. Voor 25 000 huishoudens. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

In het woestijnachtige landschap rond Sevilla leveren de heliostaten negen maanden per jaar continu vermogen. 
In het woestijnachtige landschap rond Sevilla leveren de heliostaten negen maanden per jaar continu vermogen.

Zonnecentrale lost piekstroomprobleem elegant op
Toegegeven: je moet er bijna twee vierkante kilometer land voor klaar hebben liggen en driehonderd miljoen euro kunnen regelen bij de bank, maar dan beschik je ook over een indrukwekkende zonnecentrale. De Gemasolar Power Plant bij de Spaanse stad Sevilla in het zonnige Andalusië wekt voldoende elektriciteit op om maar liefst 25 000 huishoudens van energie te voorzien.

De zonnecentrale bestaat uit concentrische ringen heliostaten – spiegels die zo met de zon meebewegen dat ze licht altijd naar een centrale toren weerkaatsen, waar gesmolten zout tot negenhonderd graden Celsius wordt verhit. De spiegels weerkaatsen 95% van alle licht en zijn dus in deze eerste stap veel efficiënter dan een zonnepaneel. In de tweede stap wordt de zonnestraling geabsorbeerd door het vloeibare zout. In theorie is ongeveer tweederde van de hitte-energie af te tappen en in elektriciteit om te zetten.In de praktijk is dit veel lager, maar het rendement is toch vergelijkbaar met dat van hoogwaardige zonnepanelen.

Tegelijkertijd accu
De zonnecentrale werkt 270 dagen per jaar, dat is ongeveer driekwart van de tijd. Dat is driehonderd procent beter dan vergelijkbare alternatieve energieopwekkers. Dit is te danken aan het zonnige klimaat in Zuid-Spanje. Heel bijzonder is dat de centrale ook midden in de nacht energie kan leveren. Dat komt omdat de energie wordt opgeslagen in de vorm van zeer heet gesmolten zout. Overdag wordt een overschot aan energie geproduceerd en in de vorm van gesmolten zout opgeslagen. In de nacht kan deze energie worden afgetapt door het gesmolten zout een stoomturbine te laten verhitten.

De concentrische cirkels van de Gemasolar zonnekrachtcentrale hebben veel weg van een bovenmaats kunstproject. 
De concentrische cirkels van de Gemasolar zonnekrachtcentrale hebben veel weg van een bovenmaats kunstproject

Toepasbaarheid kan zelfs nog groter
De uitvoering zou zelfs nog goedkoper kunnen en ook het grondgebruik minder als de heliostaten boven op de gebouwen van een bestaande of nieuw te bouwen stad zouden kunnen worden geconstrueerd. Ook zouden de heliostaten welkome schaduw leveren aan de inwoners van een dergelijke stad, wat airconditioners uitspaart. Mogelijk kunnen de metalen spiegels in de nacht dienen als condensatiekernen voor waterdamp, waardoor ook drinkwater zou kunnen worden geproduceerd. Ook kan de grond worden gebruikt voor tuinbouw, mogelijk overdekt met plastic om water te sparen. Op die manier zou het land twee keer benut kunnen worden en zelfs de stad van voedsel kunnen voorzien.

Bronnen
Torresol Energia
Daily MailBron: visionair.nl

Voeg toe aan: