Zoeken
 


Voor een andere Wereld!

Laatste wijziging: maandag 30 mei 2011 om 21:07, 3607 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 30 mei 2011

De afgelopen honderd jaar is onze maatschappij geëvolueerd naar een samenleving waarin de belangen van de rijken centraal staan en waarin democratie zo goed als onbestaande is.

De kloof tussen rijk en arm wordt met de dag groter en onze vrijheid en sociale zekerheid zien we al smeltend onder de zon verdwijnen.

Bovendien is de plutocratie (arm wordt armer, rijk wordt rijker) nog nooit zo sterk en alom vertegenwoordigd als de dag van vandaag en wordt dit ook nog eens ondersteund door onze overheden en politici over de hele wereld.

U hoeft helemaal geen wiskundige knobbel of theoreticus te zijn om te begrijpen dat dit niet kan blijven duren en dat het uiteindelijke gevolg hiervan sociale onrust is, frustratie en woede en uiteindelijk opstandige burgers.
Dit zou zelfs kunnen leiden tot een ware revolutie.

Deze documentaire gaat u duidelijk maken dat de meesten onder ons dit niet langer toestaan.

Dat wij niet willen leven in een samenleving die gebaseerd is op het uitbuiten van de gewone man, die hard genoeg moet werken om iedere maand zijn rekeningen te betalen en zijn gezin te voorzien van de nodige levensmiddelen. Waarin dan ook nog eens deze rijken steeds rijker worden en ondertussen er ook nog eens voor zorgen dat wij nog harder moeten werken, nog slechter betaald worden en de prijzen nog verder stijgen.

Bovendien leven we in een samenleving die zo goed als geen rekening houd met wat wij willen en waarin onze vrijheid, solidariteit, onafhankelijkheid en het recht op een goed en vol leven geleidelijk aan maar zeker verdwijnt.

In deze documentaire, een Italiaanse filosoof die probeert te verklaren waar dit alles nu net vandaan komt en een Franse antropoloog genaamd Alain Bertho die deze hele situatie analyseert en op een duidelijke manier tracht uit te leggen.

Zij laten ons zien dat het kapitalistische maatschappij model en het bijbehorende politieke systeem van de natie-staat vandaag de dag met de globalisering bewijzen failliet te zijn. En dat de gewelddadige opstanden wereldwijd het symptoom hiervan is, dat vooralsnog bestreden wordt met de logica en de ´moraal´ van datzelfde model/systeem, d.w.z. met repressie, uitsluiting, controle en economische uitbuiting, wat dreigt uit te lopen op de vernietiging van alles wat datzelfde model altijd als superieure waarden heeft beleden, namelijk van zowel het individu alsook van de samenleving, m.a.w. van elke mogelijkheid tot ware vrijheid.

Daarom roepen zij de kijker van deze film op tot een herbezinning op die logica, zodat de wereld behoedt kan worden voor de nihilistische consequenties van het nalaten daarvan. M.a.w. in de hoop dat de oude wereld en haar traditionele waarden bewaard kunnen worden in een 'andere wereld’ die die oude wereld met haar waarden en alle hoopvolle beloften die ze inhielden, pas echt zou verwezenlijken.

Dit is een Duitstalige documentaire afkomstig van de Duits/Franse tv zender Arte.
Nederlandstalige ondertiteling door Observer1964 en de vertaling is gebeurd door Eheu.

 

Op onderstaande link vind u het video kanaal terug van Observer1964.
Daar vind u niet enkel de originele video terug maar ook nog enkele andere zeer interessante zaken!

Observer1964's videos at Vimeo.

Bekijken maar!

Geschreven door Maurintius, met de hulp van Eheu.

Information Awareness Office Black and greenwebsite 2 300x95 <center>Voor een andere Wereld!</center>

 

 Bron: educate-yourself

Voeg toe aan: