Zoeken
 


China waarschuwt VS: Komende aanval op Pakistan is aanval op ons

Laatste wijziging: vrijdag 27 mei 2011 om 09:18, 2540 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 27 mei 2011

China heeft de Verenigde Staten officieel laten weten dat het op de hoogte is van een geplande Amerikaanse militaire aanval op Pakistan, en dat als Washington dit doorzet het opgevat zal worden als een daad van agressie tegen China. Het openlijke Chinese dreigement is het eerste strategische ultimatum dat aan de VS wordt gesteld sinds de Sovjet Unie dit deed tijdens de Berlijnse crisis tussen 1958 en 1961, en onderstreept het grote gevaar dat een confrontatie tussen Amerika en Pakistan wel eens zou kunnen uitmonden in een nieuwe grote oorlog.

Volgens de Times of India, die Pakistaanse diplomatieke bronnen aanhaalde, heeft China 'met ondubbelzinnige termen duidelijk gemaakt dat iedere aanval op Pakistan opgevat zal worden als een aanval op China.' Het Chinese ultimatum zou al op 9 mei gesteld zijn tijdens de strategische dialoog tussen China en de VS in Washington, en wordt ondersteund door China's geschatte 66 intercontinentale ballistische raketten (ICBM's) -waarvan sommigen de VS kunnen raken-, 118 middellange afstandsraketten, 36 SLBM's (vanuit onderzeeërs gelanceerde raketten) en talloze systemen voor de kortere afstand.

Volgens de politieke analist en voormalige Pakistaanse generaal Talat Masood wordt de Chinese steun voor Pakistan als van cruciaal belang gezien voor het land, dat anders in de knel dreigt te komen tussen de VS en India. China kondigde dan ook aan dat het kosteloos 50 hypermoderne JF-17 gevechtsvliegtuigen aan Pakistan zal leveren. 'We zijn trots dat China onze beste en meest betrouwbare vriend is,' verklaarde de Pakistaanse premier Gilani onlangs in Peking, een opmerking die hem in Amerika op veel kritiek kwam te staan.
 
Alliantie Saudi Arabië - Pakistan bedreigt VS
De sluimerende crisis tussen de VS en Pakistan explodeerde toen de Amerikanen zonder Pakistan erin te betrekken een commando aanval uitvoerden op al-Qaeda leider Osama bin Laden en hem ombrachten - althans, als de officiële versie geloofd moet worden. De timing van deze aanval had overigens niets te maken met de 'war on terror', maar alles met het bezoek in maart van de Saudische prins Bandar aan Pakistan. Bandar, het hoofd van de Nationale Veiligheids Raad van Saudi Arabië, kwam naar Pakistan om een alliantie te smeden tussen beide landen, waarbij Pakistan beloofde om troepen te sturen zodat iedere door Obama gesteunde volksopstand kan worden neergeslagen.
 
Tevens heeft Saudi Arabië zich op deze wijze verzekerd van de bescherming van het nucleaire arsenaal van Pakistan. Eerder dit jaar berichtten we reeds dat Pakistan enkele kernbommen apart heeft gezet, die bij een crisissituatie -te denken valt aan een militaire confrontatie met Iran- onmiddellijk kunnen worden overgevlogen naar Saudi Arabië. Hierdoor hebben de Saudi's zich minder kwetsbaar gemaakt voor de Amerikaanse politieke druk dat ze, als niet wordt meegewerkt met het Midden Oosten beleid van Barack Obama, door de VS aan de 'genade' van Teheran zullen worden overgeleverd. Het gezamenlijk losbreken van Saudi Arabië en Pakistan uit het tanende Amerikaanse imperium zal de positie van Washington in Zuid Azië waarschijnlijk een fatale klap toedienen.

Plan om Pakistaanse kernwapens uit te schakelen
Al in 2009 berichtte Fox News dat de VS een gedetailleerd plan heeft om Pakistan te infiltreren en de kernwapens van het land in beslag te nemen of te vernietigen als deze ten prooi dreigen te vallen aan de Taliban, Al Qaeda of andere islamitische extremisten. Volgens de Britse Sunday Express heeft Obama al zijn goedkeuring gegeven aan dit plan, dat zonder de instemming van Pakistan uitgevoerd zal worden. Doelwit is onder andere het centrale hoofdkwartier van de luchtmacht bij Sargodha, de thuisbasis van de Pakistaanse F-16's die kernwapens kunnen vervoeren en tevens van minstens 80 ballistische raketten.

Op 17 mei kwam het reeds tot een vuurgevecht tussen Amerikaanse en Pakistaanse strijdkrachten toen een Amerikaanse NAVO-helikopter het Pakistaanse luchtruim binnendrong en de Pakistanen onmiddellijk het vuur openden. De Amerikaanse helikopter schoot terug en verwondde daarbij twee Pakistaanse soldaten. De mogelijke vergelding voor deze schending van het Pakistaanse luchtruim volgde op 20 mei, toen een autobom ontplofte bij een klein konvooi van het Amerikaanse consulaat. Hierbij werden er geen Amerikanen geraakt, maar kwam er wel een Pakistaanse omstander om het leven en raakten er meerdere gewond.
 
India oefent op Blitzkrieg tegen Pakistan
Te midden van deze strategische crisis gooide India nog eens extra olie op het vuur met een militaire oefening van India's belangrijkste legeronderdelen, die de taak hebben om bij een oorlog met Pakistan met behulp van atoom-, biologische en chemische wapens een blitzkrieg aanval uit te voeren en Pakistan in tweeën te splitsen. Een Amerikaans-Indiase aanval op Pakistan wordt mogelijk gerechtvaardigd als er nieuwe terreuraanslagen plaatsvinden door bijvoorbeeld de Taliban. Pakistan beschuldigt India, Amerika en Israël er juist van hun eigen versie van de Taliban en Al Qaeda te hebben gecreëerd, met als doel de stabiliteit in Pakistan te ondermijnen. De achterliggende gedachte in Amerika is dat een ingestort Pakistan een effectieve blokkade vormt voor de strategische energie-as China-Iran.
 
Sinds 1 mei hebben er nog eens zes Amerikaanse aanvallen met onbemande Predator drones plaatsgevonden in Pakistan, waarbij 42 burgers om het leven zijn gekomen. Deze aanvallen wakkeren de haat onder de bevolking tegen Amerika verder aan. Op 14 mei eiste het Pakistaanse parlement dan ook een einde aan de Amerikaanse raketaanvallen en riep het de regering op om de bevoorradingsroutes naar de NAVO in Afghanistan desnoods te blokkeren, iets dat desastreus zou zijn voor de NAVO operaties in dat land.
 
Rusland achter China en Pakistan
Als China inderdaad zich achter Pakistan opstelt, dan zou Rusland zich wel eens achter China kunnen scharen. De Chinese president Hu zei laatst dat de Chinees-Russische verhoudingen 'op een ongekend hoogtepunt' zijn beland en dat hier een 'duidelijk strategisch bestanddeel' in zit. Tel daarbij op de recente kritiek van de Russische president Medvedev op Obama vanwege het Amerikaanse anti-raketsysteem in Roemenië en andere Oost Europese landen -dat door Rusland als een directe bedreiging wordt ervaren-, en de grote Russische onvrede over de NAVO oorlog tegen de Libische leider Muammar Gadaffi, en alle ingrediënten voor een botsing tussen de supermachten zijn aanwezig.
 
Nieuwe wereldbrand?
De meeste Amerikanen leven na het -veronderstelde- uitschakelen van Osama bin Laden in een fantasiewereld waarin er een einde is gekomen aan de 'war on terror' en de oorlog in Afghanistan - of in ieder geval bijna. Wat Obama's operatie tegen Bin Laden werkelijk veroorzaakt heeft is een nieuwe strategische noodsituatie die maar een paar vonkjes nodig heeft om volledig uit de hand te lopen. Het is nog niet te laat om het uitbreken van een nieuwe wereldbrand te stoppen, maar als de partijen dit nog willen voorkomen dan moet dit heel snel gaan gebeuren. (1)
 
 
Xander
 


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: