Zoeken
 


Amerikaanse staatsschuld bereikt plafond

Laatste wijziging: dinsdag 17 mei 2011 om 09:13, 2842 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 17 mei 2011

De staatsschuld van de Verenigde Staten heeft het wettelijk vastgelegde maximale niveau van 14,29 biljoen dollar bereikt. Dat liet het Amerikaanse ministerie van Financiën maandag weten. De overheid kan en mag nu geen extra geld meer lenen.

De Verenigde Staten geven maandag voor 72 miljard dollar aan staatsobligaties uit, waardoor het maximale niveau van de staatsschuld wordt bereikt. De overheid zal nu federale pensioenpotten aanspreken om aan zijn verplichtingen te voldoen, aldus het ministerie.

Minister van Financiën Timothy Geithner riep het Congres maandag opnieuw op het schuldplafond te verhogen ,,om het vertrouwen in de Verenigde Staten te bewaren en catastrofale gevolgen voor de burgers te voorkomen''.

De overschrijding van de schuldenlimiet kan ertoe leiden dat de Verenigde Staten niet meer naar de obligatiemarkten kunnen om geld op te halen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft inmiddels aangegeven tot begin augustus de rekeningen te kunnen betalen met behulp van andere financieringsbronnen.

Het Amerikaanse Congres en het Witte Huis voeren al tijden een felle discussie over het verhogen van het schuldenplafond. De Republikeinen, met een meerderheid in het Congres, eisen zware bezuinigingen op de overheidsuitgaven in ruil voor hun steun aan het plan.Bron: rtl.nl

Voeg toe aan: